Rudnik Olovo

Reagirali iz Rudnika Olovo: Došlo je do izlivanja glinovite vode

Gospodarstvo / Industrija | 08. 02. 2023. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor fotografije: Twitter / Rudnik Olovo

Povodom izlijevanja manje količine vode sa muljem u rijeku Biošticu, koja je prema prvim pokazateljima došla iz jalovišta Rudnika olova “Olovo”, želimo da obavijestimo javnost da je prema mišljenju geologa, najvjerojatniji uzrok pomjeranja zemljišta u noći između ponedjeljka i utorka, navode u priopćenju za javnost iz Rudnika Olovo.

Ističu kako je ovom prilikom manji dio dna privremenog jalovišta je propao i prouzročio izlivanje glinovite vode koja je po svemu sudeći podzemnim tokovima stigla do rijeke Bioštice. Važno je dodati i da je dan po izlijevanju situacija znatno bolja i tok rijeke Bioštice se gotovo potpuno očistio.

Izlijevanja više nema i čine se svi napori da se utvrdi točan razlog, kao i da se jalovište dodatno osigura, a proizvodnja u rudniku je po odluci menadžmenta za sada zaustavljena, navodi se u priopćenju.

Nadležne službe su na terenu i ispituju se sve okolnosti, a mi ćemo na vrijeme obavijestiti javnost o rezultatima. Također, svi potrebni uzorci u rijeci su uzeti da bi se utvrdilo eventualno odstupanje od kontrolnih uzoraka, kako bi bili sigurni da eventualno nije došlo do zagađenja životne okoline.

Iz menagmenta rudnika olova navode kako u rudniku prilikom izdvajanja metala iz prirodne rude olova nisu korištene nikakve opasne materije (hemikalije i reagensi), već isključivo voda u procesu poznatom kao gravitacijska separacija.

''Nakon toga koncentrat te rude više ne obrađujemo, već ga u takvom stanju prodajemo na tržištu. Naš rudnik je posvećen poštovanju najviših standarda u radu, koristeći najsuvremenije dostupne tehnologije i uvijek se trudeći da imamo minimalni utjecaj na okoliš. Imamo potpunu projektnu dokumentaciju za poslove koje obavljamo, sva potrebna odobrenja i potpuno poštujemo sve zakonske i podzakonske akte. Nakon utvrđivanja obima štete na infrastrukturi i činioca koji su do nje doveli, menadžment rudnika će poduzeti odgovarajuće mjere radi popravke i poboljšanja sigurnosti na lokaciji, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close