Zašto?

Mlijeko 'zapelo' na lagerima

Prijeti nam propast, ističu u Udruženju poljoprivrednika Republike Srpske, zbog čega očekuju sastanak u Vladi.
Gospodarstvo / Industrija | 31. 08. 2020. u 08:33 Bljesak.info
Enorman uvoz mlijeka guši domaću proizvodnju

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Niže cijene uvoznog mlijeka i mliječnih proizvoda dovele su u nepovoljan položaj domaće proizvođače, koji nemaju kome distribuirati mlijeko.

Za sada je u Bosni i Hercegovini više od 20 milijuna litara viškova mlijeka na lageru. Domaći proizvođači pozivaju na nadležne, da uvedu prelevmane, odnosno zaštitne mjere kojima se nadoknađuje razlika između više cijene domaćeg i niže cijene uvoznog proizvoda, jer će, u protivnom, mljekarska industrija doživjeti kolaps.

Zemlje u regiji izdvajaju mnogo više za poticaje, zbog čega su konkuretnije u odnosu na proizvođače mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini, kažu u federalnom Udruženju poljoprivrednika.

Prijeti nam propast, ističu u Udruženju poljoprivrednika Republike Srpske, zbog čega očekuju sastanak u Vladi. Nadaju se da će nadležni uslišiti njihov zahtjev za uvođenje prelevmana na uvoznu robu kako bi zaštitili domaću proizvodnju.

Važna karika u podršci domaćim proizvođačima su i građani. Smatraju da je domaće kvalitetnije i da treba dati prednost u odnosu na uvozno.

Hoće li resorna ministarstva na entiteskoj i državnoj razini zaštititi mljekare od dalje neizvjesnosti, nije poznato, jer se ministri nisu javljali na telefon, javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close