Vidjet ćemo

Novalić: Mirovine i plaće će rasti

Kazao je da su prilike nikad bolje, odnosno nikad nismo više prinuđeni.
Vijesti / Flash | 30. 12. 2021. u 20:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je riječ o povećanju plaća i mirovina premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić u izjavi za Federalnu televiziju kazao je da će u narednoj godini mirovine rasti.

"Povećati mirovine u skladu s ovim Zakonom možemo redovno uskladiti i vanredno povećati. To su dva različita člana. Član koji govori o redovnom povećanju, on prinuđuje, uvjetuje da Vlada poveća mirovine, uključujući rast GDP-a i rast cijena. Pa se to sve dijeli sa dva i to će biti oko 5%. Znači imamo već sada jasno da nam je GDP rastao 5%, a i cijene su, nažalost, rasle 5,2%. To kad se dvoje sabere i podijeli sa dva dobijete 5%. I to je gotovo sigurno jer je godina istekla. Ali jedan drugi član, član 80, kaže da Vlada može povećati mirovine i vanredno, ukoliko prilike to zahtijevaju''.

Kazao je da su prilike nikad bolje, odnosno nikad nismo više prinuđeni.

''Imamo rast cijena, ali s druge strane imamo rast ekonomije. Ali imamo jednu prepreku u sadašnjem Zakonu. Niko nije mogao kad smo donosili 2018. Zakon predvidjeti da će postati ovakva eskalacija kao što je covid, koja je izazvala pad ekonomije u prošloj godini. I u tom članu stoji da naša ekonomija mora rasti najmanje dvije godine zaredom da bismo vanredno usklađivali. I mi bismo sad, u dogovoru s umirovljenicima, dali smo već na Parlament izmjenu Zakona u tom članu gdje kažemo ne treba dvije nego jedna, a ta jedna je ova godina gdje smo činjenično imali rast. To nam omogućava da dva puta povećamo mirovine i ako se izmijeni Zakon u tom pravcu to će biti dva puta, ako se ne izmijeni garantirana izmjena je jedna".

Pojašnjava da je najniža plaća danas bila predmet na Vladi.

"Mi smo dugo čekali da se usvoji Zakon o doprinosima i Zakon o dohotku koji radikalno smanjuje obveze. I onda omogućuje da mi povećamo najnižu plaću. Ne malo, nego čak s 400 na 700. Ali on nije usvojen. I mi definitivno ulazimo u novu godinu i besmisleno je da čekamo hoće li i kada biti usvojen''

Kazao je kako su s toga danas donijeli Uredbu o povećanju najniže plaće koja je unutar sadašnjeg Zakona o doprinosima i dohotku i ona je 543 KM, znači 55 posto od prosječnog osobnog dohotka u Federaciji.

''Bilo je obećanje da će biti 700, u slučaju da se usvoji novi Zakon. Ako se on usvoji u siječnju, tad će plaća odmah sljedeći mjesec biti pomjerena na 700. Postoje četiri grupe zakona koje se u društvu najteže usvajaju i vrijede 20-30 godina. To su financijski zakoni, osjetljivi zakoni. Mi smo ih proveli već 2015. Zatim radno-pravno zakonodavstvo, kroz Zakon o radu. Evo Francuzi ga poslije 15-20 godina ne mogu usvojiti. Zatim mirovinski zakon koji se jako teško usvaja. Rusi recimo su povukli mirovinski zakon, nisu ga usvojili. I fiskalni zakoni, zakoni o porezu. Nama je samo još ostala ta četvrta kategorija zakona da usvojimo i to su najteži društveni zakoni. Ova tri smo usvojili i pokazali su svi rezultat jako dobar'', kazao je.

Kazao je kako postoji strah društva od tih zakona.

''Donošenje tih zakona opstruiraju oni koji maksimalno koriste nedorečenosti ovih zakona. No, mi očekujemo da će oni u siječnju doći na Parlament. Kad sam analizirao što je s tim zakonima, mi smo donekle i sami krivi jer smo dali te zakone 2018. na Parlament, oni su prošli svoju javnu raspravu, a ostavili smo prazan prostor protivnicima tog zakona da ove godine u javnom prostoru iznesu neke neistine, kao to da ćemo oporezovati nekretnine, nasljedstvo, što naravno nije točno, to uopće nije naša nadležnost. Nije točno ni da ćemo oporezovati kamate. Potrošili smo jako puno energije da to demantiramo da bismo sad raščistili situaciju da se ti zakoni usvoje", kazao je Fadil.

Kopirati
Drag cursor here to close