Izgradnja Pelješkog mosta

''Kad vozim šest boca vina kroz Neum, treba dići papira kao da će u Ameriku''

''I kad nosim šest boca vina, moram nositi papire kamo ih nosim, zašto ih nosim, kud ih nosim i moram ih pokazati carini'', rekao je Božo Marinović iz Dubrovačkih podruma.
Gospodarstvo / Industrija | 27. 10. 2017. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolazak na Pelješac predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović prošao je u znaku Pelješkoga mosta. U Stonu ju je dočekao ministar prometa Oleg Butković zajedno s predstavnicima državnih, županijskih i općinskih tijela te stručnih ustanova uključenih u projekt njegove izgradnje.

''Cilj je da cijeli projekt Pelješkog mosta bude gotov između 2021. do najkasnije 2023. godine. Zadovoljna sam dinamikom koju su mi najavili kada je riječ o natječajima. Naravno, razgovarali smo o problemima s BiH s kojom je Hrvatska još 2006. postignula dogovor o specifikacijama mosta, dakle 55 metara širina, plovni put 200 metara te neškodljiv pristup otvorenom moru BiH, odnosno hrvatskom ZERP-u. Vjerujem da će u BiH biti shvaćena važnost mosta za sve nas, a njegova važnost nije samo u prometnom povezivanju i spajanju državnog teritorija već ima iznimno bitno i društveno i gospodarsko značenje kod širenja poslova, konkurentnosti i otvaranja novih radnih mjesta na Pelješcu, okolnim otocima, dakle revitalizaciju ovog kraja'', rekla je Grabar-Kitarović.

Iako su se radovi na Pelješkom mostu otvarali više puta, uvjerena je kako će ova Vlada nastaviti projekt, ''osobito u svjetlu toga što smo 85% sredstava dobili iz fondova EU''.

''BiH strani poručila bih da prihvate da je Pelješki most strateški projekt RH i EU, bitan za revitalizaciju ovog područja i ni na koji način nije usmjeren protiv njihovih interesa'', zaključila je predsjednica, piše Večernji list.

Posjet Pelješcu predsjednica je započela susretom sa školjkašima u Stonu, a završila s vinarima u Orebiću. I jedni i drugi isticali su joj važnost izgradnje Pelješkoga mosta.

''Živa školjka ne smije izaći iz Europske unije pa ponovo ući, a mi smo tu gdje jesmo. Most bi smanjio troškove i olakšao transport i podigao ozbiljnost posla. Neozbiljno je četiri puta na granici čekati sa živim školjkama i razmišljati hoće li to doći do kupca kvalitetno'', ispričao je hrvatskoj predsjednici Mato Franušić.

On i brat Boris svojim su je brodom proveli kroz uzgajalište.

''Posao im dosta dobro ide, a u daljnjim razgovorima s Ministarstvom poljoprivrede možemo im pomoći da prošire svoju proizvodnju i u plasiranju njihovih školjki kada dođe do proširenja proizvodnje. Zadovoljna sam jer oni uspiju prodati sve što uzgoje'', rekla je predsjednica koja kamenicu ipak nije kušala jer je alergična na školjkaše. Iste probleme imaju i pelješki vinari.

''Kad iznosim vino iz naše županije kroz Neum, to radim isto kao da vino vozim u Ameriku. I kad nosim šest boca vina, moram nositi papire kamo ih nosim, zašto ih nosim, kud ih nosim i moram ih pokazati carini'', rekao je Božo Marinović iz Dubrovačkih podruma.

Niko Meštrović iz PZ Kuna, najstarije u Hrvatskoj, istaknuo je problem nedostatka radne snage i sve manjeg broja stanovnika pa i vinara na Pelješcu.

''Sve ovo prenijet ću resornim ministarstvima, ali u programu gospodarske diplomacije promovirat ćemo njihova vina. Kako čujem, imaju problem s kvantitetom, ali s obzirom na vrhunsku kvalitetu, mislim da neće biti problem iskrčiti put na inozemna tržišta'', poručila je Grabar-Kitarović.

Kopirati
Drag cursor here to close