Zašto je pelet sve popularniji energent?
Kako da prepoznate kvalitetan pelet

Zašto je pelet sve popularniji energent?

Gospodarstvo / Flash | 08. 02. 2021. u 16:14 Bljesak.info / Piše: Vladan Medaković

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak svake sezone grijanja nameće pitanja o odabiru ogrjeva – koji je najisplativiji i koji pruža najviše toplinske energije? Pelet se u posljednjem desetljeću pokazao kao najbolje rješenje, kako za industrijske potrošače, tako i za domaćinstva, upravo zbog prednosti koje pruža.

Cjenovno je povoljan, a ako kupite kvalitetan pelet očekujte visoku kalorijsku vrijednost i ujednačenu toplotu vašeg doma.

Za peletom vlada velika potražnja, a na tržištu je velika ponuda peleta, ali kako da znate da kupujete kvalitetan pelet?

Kako bismo odgovorili na to pitanje, hajde da se bliže upoznamo sa ovim ogrjevnim materijalom i njegovim karakteristikama:

Šta je pelet?

Pelet je ekološko gorivo visoke kalorijske vrijednosti koje se dobija preradom ostataka drvne industrije. Na ovaj način postiže se dvostruka dobit – ogrjevni materijal za koji su sirovine unaprijed osigurane i maksimalna iskoristivost drveta u drvnoj industriji. Ulaganja su minimalna, a dobit je velika.

Sav drvni otpad, kao što je piljevina, strugotine, komadići drveta, korijenje (sve osim kore), melje se i usitnjava dok ne dostigne izgled fine prašine.

Usitnjeno drvo se potom suši, kako bi se oslobodilo viška vlage i kako bi moglo ujednačeno da gori.

Osušeno drvo se zatim prerađuje u peletirkama, gdje na visokim temperaturama, pod pritiskom, formira prepoznatljive valjkaste oblike peleta.

Pelet izgleda poput malih cilindara dužine 3-4cm, a obima do 1.2cm. Kvalitetan pelet ima karakterističan miris drveta i ne osipa se pod prstima.

Od kojeg drveta se dobija kvalitetan pelet?

Pelet se može proizvoditi od svih vrsta drveta, ali pri proizvodnji je neophodno poštivati postotak tvrdog i mekog drveta, kako bi finalni proizvod mogao da iskaže maksimalne performanse.

Tvrdo i meko drvo ne sadrže istu količinu lignina, supstance koja se otpušta na visokim temperaturama, a koja povezuje komadiće drveta u cilindrične oblike.

Ukoliko se vrste drveta pri proizvodnji određuju proizvoljno, neophodno je dodavati kemijske supstance koje će funkcionirati kao vezivno tkivo. Kvalitetan pelet ne sadrži kemiju, nego samo drvo.

Najbolja vrsta drveta za proizvodnju peleta je bukva, a bukov pelet je 100% prirodan. Bukva sadrži najveći postotak lignina i nije joj neophodno dodavati nikakve pomoćne supstance.

Pored bukve pelet se proizvodi od jele, hrasta, graba, jasena.

Karakteristike kvalitetnog peleta:

Upotreba peleta je rasprostranjena na svim kontinentima, što u domaćinstvima, što u industriji. Najveća potrošnja odvija se u Europi, dok se potražnja za peletom u Americi i Kanadi utrostručila u poslednjih par godina.

Evo i zašto:

  • Pelet je jedini ogrjevni materijal koji je potpuno ekološki. Ne emitira stakleničke plinove, kao ostali ogrjevni materijali.
  • Prilikom sagorijevanja peleta nastaje ista količina CO2 koju je drvo koristilo tijekom svog rasta, te stoga spada u neutralne nosače CO2.
  • Dim koji je nusprodukt sagorijevanja peleta nije toksičan.
  • Izuzetno je kaloričan i daje ujednačenu toplotu tijekom celog tijeka sagorjevanja.
  • Loženje peleta će korisnicima pružiti komfor kakav prethodno nisu iskusili. Naime, kotlovi za pelet se mogu uključivati i isključivati daljinskim upravljanjem, a moguće je i programirati kotao na precizno vrijeme uključenja i isključenja, kao i podešavanje željene temperature. U praksi to znači da kotao možete založiti s posla, pola sata pre nego krenete ka svom domu. Dočekat će vas topla kuća, a kotao možete isto tako ugasiti kad napuštate dom i uštedeti na utrošenoj količini peleta.
  • Pelet ostavlja malo otpada. Kvalitetan pelet sagorijeva 99% dok je količina pepela svega 1%. Peć je dovoljno očistiti jednom tjedno, za razliku od klasičnih peći koje se čiste i više puta dnevno.
  • Loženje peleta ne iziskuje postojanje klasičnog dimnjaka, koji mora da ima cug. Dim će izlaziti i kroz najobičniju cijev.

Uz sve navedene prednosti, pelet je i cjenovno najpristupačniji ogrjevni materijal.

Povoljniji je od svih ostalih ogrjevnih materijala, a za postizanje istog nivoa toplote utrošit ćete znatno manju količinu, nego što je slučaj sa ugljem ili klasičnim cjepanicama drveta.

Jedna tona peleta može da zameni 500l lož ulja, 4900 kWh potrošnje struje ili 450kg plina.

Kako da prepoznate kvalitetan pelet

Kvalitetan pelet treba da ima certifikat na pakiranju, koji potvrđuje ispravnost njegovog sastava. Certificirani pelet posjeduje kvalitetu koje zahtijeva standard Enplus.

Zahtjevi uključuju korištenje najkvalitetnijih sirovina u proizvodnji peleta, ispravnu opremu za proizvodnju, propisno skladištenje.

Proizvođači certificiranog peleta najmanje jednom godišnje prolaze internu kontrolu Enplus inspektora, koji uzimaju uzorak peleta i nose u laboratorije na analizu.

Cilj su zadovoljni potrošači i pelet koji pruža maksimum kvalitete korisnicima. Ukoliko se dogodi da korisnici imaju žalbe na pelet određenog certificiranog proizvođača, nakon revizije istom je moguće uručiti suspenziju proizvodnje ili oduzeti certifikat.

Kvalitetan pelet je moguće prepoznati po sledećim karakteristikama:

  • Kvalitetan pelet se ne kruni i ne trusi pod prstima. Kada podignete vreću u kojoj je pelet u njoj smije da bude tek 0.5% prašine, što bi značilo da u vreći od 15kg peleta može da bude tek 75 grama praha. Ako je količina prašine velika, kvaliteta je upitna.
  • Kvalitetan pelet ne smije biti duži od 4cm. Veća dužina peleta može napraviti zagušenje u dozatoru i blokirati isipanje materijala u peć, a samim tim i dovesti do gašenja peći.
  • Kvalitetan pelet miriše na drvo, ne na kemijske sastojke.
  • Sporo postizanje željene temperature i veća količina pepela u peći takođe su indikator da ne koristite kvalitetan pelet.
Kopirati
Drag cursor here to close