Visoke cijene

Europa sve više usmjerena na naftne gigante - Saudijsku Arabiju i Katar

Kalkulacije u Rijadu i Dohi su mnogo nijansiranije od maksimiziranja financijske dobiti od rastućih cijena, budući da su tržišna ograničenja i savezi i sa Zapadom i s Rusijom također izrazito važni.
Gospodarstvo / Industrija | 24. 02. 2022. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napad Rusije na Ukrajinu odjeknuo je u energetski bogatim zemljama Zaljeva, gdje se najveći proizvođači nafte i plina suočavaju s ekonomskim i političkim dilemama kada se radi o ublažavanju visokih cijena i smanjenju nestašice u Europi, navodi AFP.

Kako su cijene nafte prešle granicu od 100 dolara po barelu, a rizici od poremećaja u snabdijevanju i dalje rastu, oči u Europi su sve više usmjerene na naftne gigante Saudijsku Arabiju i Katar, jednog od najvećih izvoznika prirodnog plina.

A kalkulacije u Rijadu i Dohi su mnogo nijansiranije od maksimiziranja financijske dobiti od rastućih cijena, budući da su tržišna ograničenja i savezi i sa Zapadom i s Rusijom također izrazito važni.

''Katar i Saudijska Arabija suočavaju se sa realnošću u kojoj je povečana potražnja za njihovim glavnim izvoznim proizvodom'', rekla je za AFP Karen Young, direktorica Programa za ekonomiju i energiju na Bliskoistočnom institutu u Washingtonu.

Pojasnila je da povećanje kapaciteta proizvodnje nafte i transporta dodatnih zaliha tečnog prirodnog plina ,nije tako jednostavan proces".

''Uvjeti za ulaganje ni za jednu od zemalja nisu tako povoljni niti su one spremne da glume superheroja u situaciji kolapsa dotoka ruske nafte i plina u Europi ili na globalnoj razini'', dodala je Young.

Ruski plin čini oko 40 posto europskog tržišta, ostavljajući ga tako visoko izloženim poremećajima u opskrbi koji su rezultat sukoba.

Slična logika se odnosi i na 2,3 milijuna barela ruske sirove nafte koja se svakodnevno kreće ka zapadu kroz plinovodnu mrežu.

Neki u Europi i Sjedinjenim Državama su se nadali da bi Katar, jedan od najvećih svjetskih izvoznika ukapljenog prirodnog lina (LNG-a), mogao privremeno preusmjeriti izvoz namijenjen azijskim tržištima.

U međuvremenu, neki veliki uvoznici nafte pozvali su OPEC+ alijansu zemalja proizvođača da pojačaju proizvodnju i da se izvrši pritisak na zemlje poput Saudijske Arabije da iskoriste dio svojih slobodnih kapaciteta.

Ali ove dvije ultra-bogate zaljevske zemlje, kao i druge susjedne zemlje koje proizvode energiju, pažljivo biraju svoje poteze.

Katar je jasno stavio do znanja da ima malo ili nimalo dodatnih izlaznih kapaciteta LNG-a i da postoje ograničenja u tome koliko se snabdijevanje može preusmjeriti iz postojećih ugovora, čak i ako se uzme u obzir spremnost primarnih kupaca.

Na summitu izvoznika plinom u Dohi, koji je ovaj tjedan zasjenjen pogoršanjem krize oko Ukrajine, glavni dobavljači, među kojima je i Rusija, rekli su da ne mogu garantirati cijene ili isporuke.

Kopirati
Drag cursor here to close