Ukrajinska kriza

Europa će sad plaćati ogromnu cijenu plina

Upozorenje dolazi nakon što je Njemačka naredila obustavu certifikacije plinovoda Sjeverni tok 2.
Gospodarstvo / Industrija | 22. 02. 2022. u 18:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europa će uskoro morati plaćati 2.000 eura za tisuću kubnih metara prirodnog plina, napisao je na Twitteru u utorak bivši ruski predsjednik i sadašnji zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev.

Upozorenje dolazi nakon što je Njemačka naredila obustavu certifikacije plinovoda Sjeverni tok 2.

''Njemački kancelar Olaf Scholz naredio je da se zaustavi certificiranje plinovoda Sjeverni tok 2. Pa dobro došli u novi svijet u kojem će Europljani uskoro plaćati 2000 eura po tisuću kubika plina!” Medvedev je napisao u poluironičnoj objavi na Twitteru.

Ranije u utorak, kancelar Scholz rekao je da njemačka vlada zaustavlja višemjesečni proces certificiranja projekta plinovoda Sjeverni tok 2 koji podupire Rusija u svjetlu trenutnog sukoba između Rusije i Ukrajine oko regija Donbasa.

Kasno u ponedjeljak, Rusija je službeno priznala Narodnu Republiku Donjeck i Lugansk odcijepljene regije, što je izazvalo kritike zapadnih zemalja i tvrdnje da Rusija pokušava nezakonito napasti Ukrajinu.

Kancelar Scholz je rekao da je zatražio od njemačkog ministarstva gospodarstva da osigura da se certifikacija plinovoda ne može održati u ovom trenutku.

Cjevovod vrijedan 12 milijardi dolara, koji je u većinskom vlasništvu ruskog državnog energetskog diva Gazproma, sposoban je transportirati 55 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje iz Rusije u Njemačku.

Cjevovod je mogao biti odgovor na trenutnu europsku energetsku krizu i pomoći u ponovnom punjenju skladišta plina na kontinentu, u kojima je prošlog tjedna ostalo manje od 5% plina.

Međutim, iako je dovršen u kolovozu prošle godine, plinovod je od tada udario u zid europske birokracije i nije isporučio niti jedan kubični metar zbog certifikacije.

SAD i Ukrajina, kao i nekoliko drugih istočnoeuropskih država, izražavaju prosvjede protiv pokretanja plinovoda, tvrdeći da bi to omogućilo Moskvi da izvrši političku polugu nad Europom.

Do sada je Njemačka u više navrata inzistirala na provedbi projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close