Dosad uneseno 180.322 prijava

Zatvoren javni poziv za podjelu EU pomoći

Prema posljednjem presjeku urađenom jutros u aplikaciju koju je za Ministarstvo uradio UNDP BiH dosad je uneseno 180.322 prijave kojima je obuhvaćeno 356.642 osobe.
Gospodarstvo / Flash | 13. 11. 2023. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je danas da je u petak, 10. studenog, s krajem radnog dana zatvoren Javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći kao podrške BiH u prevazilaženju energetske krize.

Prema posljednjem presjeku urađenom jutros u aplikaciju koju je za Ministarstvo uradio UNDP BiH dosad je uneseno 180.322 prijave kojima je obuhvaćeno 356.642 osobe. Prema rodnoj zastupljenosti od ukupnog broja 203.443 prijavljenih članova domaćinstava su ženskog roda, a 153.448 muškaraca.

Najviše umirovljenika

Po kategorijama, najviše prijava uneseno je u kategoriji umirovljenika dosad 126.098, zatim u kategoriji primatelja dječijeg doplatka 30.623, u kategoriji primatelja stalne novčane pomoći 23.921 i u kategoriji samohranih roditelja 1647 unesenih prijava do ovog trenutka.
Općine koje su unijele najveći broj prijava su: Zenica 12.026; Novi Grad Sarajevo 10.739; Tuzla 7.702; Ilidža 6631; Travnik 6.413. Slijede ih Visoko, Mostar, Lukavac, Novo Sarajevo, Cazin i druge.

''Važno je napomenuti da su svih 79 općina i gradova sudjelovali u realizaciji ovog javnog poziva i da se u svim općinama prijave svakodnevno unose u aplikaciju. Ovima najbržima želim čestitati na požrtvovanosti i trudu da svi zajedno što prije osiguramo isplate sredstava građanima, a svim općinama i gradovima želim zahvaliti na prihvatanju suradnje i odličnom radu u proteklom periodu. Želim zahvaliti i UNDP-u koji je za nas razvio aplikaciju koja se pokazala vrlo efikasnom i omogućila nam provođenje ovog javnog poziva bez ikakvih poteškoća. Doista, svi zajedno napravili smo mnogo posla i mi smo kao nositelji realizacije ove pomoći na tome najiskrenije zahvalni svim načelnicima, gradonačelnicima i njihovim kolegama službenicima koji rade na ovom javnom pozivu'', kazao je u svom obraćanju građanima ministar Delić.

Tijekom ovog tjedna općine će u aplikaciju unositi zaostale prijave, nakon čega se steći uvid u podatke koliko prijava je ukupno podneseno na javni poziv, a nakon zatvaranja aplikacije slijedi uparivanje podataka iz prijava s podacima iz Porezne uprave.

Privremeni spisak

''Poslije toga imat ćemo privremeni spisak kojem će građani moći pristupiti preko aplikacije i provjeriti status svoje prijave. U tom periodu će domaćinstvima koja se ne budu nalazila na spisku uspješnih prijava, biti ostavljena mogućnost podnošenja prigovora kako bi se izvršile dodatne provjere prije formiranja konačnog spiska'', pojasnio je ministar, te dodao da će na osnovu konačnog spiska Vlada FBiH donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti općinama i gradovima. Nakon toga općine i gradovi će isplate izvršiti prema krajnjim korisnicima.

''Mi ćemo, kao što smo i obećali, dati sve od sebe da kompletan postupak bude okončan prije kraja ove godine'', obećao je ministar.

Kopirati
Drag cursor here to close