Jednokratna pomoć Europske unije

Mostar: Gužva u CIPS-u, svi žele pomoć

Javni poziv je dostavljen i općinama i gradovima, a otvoren je ponedjeljka, 23. listopada do 10. studenog 2023. godine, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 10. 2023. u 11:45 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispred ustanova u FBiH koje izdaju CIPS-ove prijavnice boravka posljednjih dana svjedočimo velikim gužvama.

Tako je i u četvrtak u Mostaru, a razlog tome je što građani prikupljaju potrebnu dokumentaciju kako bi ostvarili prava na jednokratnu novčanu pomoć Europske unije.

Podsjetimo, javni poziv je dostavljen i općinama i gradovima, a otvoren je ponedjeljka, 23. listopada do 10. studenog 2023. godine, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kako je priopćeno, domaćinstva su podijeljena u četiri kategorije.

Kategorija 1

Domaćinstva/kućanstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, nesposobne su za rad i ne mogu osigurati sredstva za život po nekom drugom osnovu, a kojima je u 12. mjesecu 2022. godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć prema propisima iz oblasti socijalne zaštite.

Kategorija 2

Domaćinstva/kućanstva u kojima žive djeca koja su ostvarila pravo na dječji dodatak po osnovu Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kategorija 3

Domaćinstva/kućanstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na mirovinu po propisima o mirovinsko-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zagarantovane mirovine za 12. mjesec 2022. godine prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko- invalidsko osiguranje i to pod uvjetom da nisu korisnici razmjerne mirovine s inozemstvom i da nijedan odrasli član domaćinstva/kućanstva tijekom 2022. godine nije ostvarivao dodatna primanja po osnovu radnog odnosa.

Foto: Bljesak.info / Gužva ispred CIPS-a u Mostaru

Kategorija 4

Domaćinstva/kućanstva u kojima su tijekom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjeli sa samo jednim roditeljem koji u tom razdoblju nije ostvarivao prihode koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa u iznosu višem od iznosa najniže plaće u Federaciji u 2022. godini (543 KM).

Prijave predaju u općinama, po mjestu prebivališta. Uz prijavu je potrebno još predati CIPS prijavnice svih članova domaćinstva, kućnu listu i dokaz o bankovnom računu jer je to način da sredstva budu uplaćena krajnim korisnicima. Korisnici mirovina koji mirovine primaju putem pošte, a nemaju otvoren račun u banci, u prijavnom obrascu trebaju navesti ime i prezime vlasnika računa, broj računa i naziv banke (nekoga od srodnika).

Kroz ovu pomoć bit će raspodijeljeno više od 60 milijuna KM na razini cijele Federacije BiH. Oni koji ostvare pravo, dobit će između 200 i 600 KM. Visina novčane pomoći ovisi o gore navedenoj kategoriji.

Kopirati
Drag cursor here to close