Uspješno poslovanje

Zabilježena rekordna proizvodnja i prodaja uglja u EFT-RiTE stanari

Gospodarstvo / Flash | 05. 02. 2015. u 10:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Projekt TE Stanari jedna je od najvećih investicija u energetskom sektoru BiH. Lani je u ovaj projekt uloženo 163,36 milijuna eura, a od osnivanja Kompanije EFT-RiTe Stanari 2005. godine do danas ukupno 399 milijuna eura'', izjavio je u intervjuu za Poslovne novine Ivica Jakovljević direktor EFT-RiTE Stanari.

Po proračunu za izgradnju EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari, za 2015. godinu, kako je dodao, planirana su investicijska ulaganja od 131,2 milijuna eura.

Preostali iznos do konačne cijene projekta uložit će u nabavku nove opreme za otvaranje površinskog kopa Ostružnja. Konačna cijena projekta neće prelaziti planiranih 560 milijuna eura.

''EFT grupa je i u 2014. godini nastavila uspješno poslovati. Zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile Republiku Srpsku, BiH i čitavu regiju, prošle godine je bilo teško održati redovan režim proizvodnje na površinskim kopovima i gradilištima velikih energetskih objekata, kao što je Termoelektrana Stanari.

I u takvim uvjetima, sve planirane aktivnosti na izgradnji svog najznačajnijeg investicijskog projekta Termoelektrane Stanari, ali i ostalih pratećih projekata EFT je sproveo u obimu koji je planiran ili je iznad planirane dinamike.

Činjenica je da u tako složenim uslovima za rad EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari nije pretrpio veliku izravnu materijalnu štetu. Imali smo rekordnu proizvodnju i prodaju uglja od dolaska EFT-a u Stanare'', izjavio je Jakovljević.

Dodao je da je proizvedeno 1,2 milijuna tona uglja, što je 130 posto planiranih količina. Od toga je domaćem i stranom tržištu prodato 1,17 milijuna tona, odnosno 126 posto planiranih količina. Istovremeno, otkopano je i odloženo 6,84 milijuna kubnih metara otkrivke, što je preduvjet dobrog rada na uglju i tu je rezultat - 110 posto planirane količine. Otkrivene rezerve uglja na površinskom kopu Raškovac iznose više od 7,7 milijuna tona.

''Takve proizvodne rezultate, naravno, prati i uspješno finansijsko poslovanje'', zjavio je Jakovljević za Poslovne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close