federacija

Vlada podijelila novac i produžila zabranu zapošljavanja

Gospodarstvo / Flash | 01. 04. 2016. u 10:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 47. sjednici, koja je završena u Sarajevu, utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o financijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine.

Izmjena se odnosi na tehničku korekciju podataka koji se odnose na iskazivanje duga Rudnika “Kreka” za MIO i porez na plaću. Uz ovo, izmjenom Zakona verificiran je stvarni dug po osnovu doprinosa za MIO i poreza na plaću za rudnike “Banovići”, “Kakanj” i “Tušnica”.

Vlada FBiH donijela je i Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - Poticaj za veterinarstvo” utvrđenog Budžetom FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 2.500.000 KM. Ovim programom će biti financirano provođenje mjera za sprječavanje širenja i za iskorjenjivanje zaraznih bolesti.

Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta odobren je utrošak proračunskih sredstava namijenjenih realizaciji Programa „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“.

Na ovaj način je omogućeno da 2.000.000 KM bude plasirano putem Razvojne banke Federacije BiH, na revolving osnovi i s rokom otplate od sedam godina.

Federalna vlada dala je suglasnost za dodjelu 1.700.000 KM za potrebe izgradnje kanalizacije i postrojenja za tretman otpadnih voda u Bihaću, te za realizaciju ovog zaključka zadužila Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Realizirajući zaključke s prošle sjednice, Federalna vlada donijela je devet odluka o odobravanju izdvajanja ukupno 450.000 KM iz Tekuće rezerve Proračuna FBiH za 2016. u svrhu financijske pomoći institucijama i manifestacijama iz oblasti kulture.

Današnjim zaključkom Vlade FBiH je raniji rok do kojeg ne smije biti novih primanja državnih službenika i namještenika, odnosno sklapanja ugovora o djelu, s 31.3.2016. produžen do 30.6.2016. godine.

Inače, sljedećeg tjedna će biti održana press-konferencija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj će se predstavnicima medija obratiti premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević i zamjenik premijera FBiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača na kojoj će biti predstavljeni rezultati rada Vlade FBiH u prvoj godini mandata, s posebnim osvrtom na provođenje zadataka iz Reformske agende.

Podsjećamo, imenovanje Vlade Federacije BiH potvrđeno je 31. ožujka 2015. godine na zasjedanju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a 1. redovna sjednica Vlade FBiH održana je 2. travnja 2015. u Sarajevu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close