Federacija

Vlada će pojačati nadzor nad procesima oko Agrokora

Gospodarstvo / Flash | 09. 08. 2017. u 12:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada danas je prihvatila informaciju o aktivnostima vezanim za gospodarska društva grupacije Agrokor sa sjedištem u Federaciji BiH i zadužila Glavno tajništvo Vlade FBiH da pripremi analizu mogućih pravnih rješenja za pojačan nadzor i mjere s ciljem zaštite dobavljača i zaposlenika, u skladu s nadležnostima Vlade, te da, u najkraćem mogućem roku, pripremi prijedlog pravnih rješenja.

Vlada FBiH priopćila je kako već nekoliko mjeseci provodi kontinuirani monitoring aktivnosti vezanih za krizu u Agrokor grupaciji s ciljem minimiziranja rizika po gospodarstvo Federacije BiH, posebno imajući u vidu sustavni rizik vezan za dobavljače i zaposlene.

''Intenzivan monitoring praktično traje od početka drugog kvartala 2017. godine i održan je niz sastanaka s interesnim stranama: predstavnicima Agrokora Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, direktorima kompanija u Bosni i Hercegovini koji su dio grupacije Agrokor, te predstavnicima Sindikata trgovine, Gospodarske komore, Udruženja poslodavaca i Skupštine dobavljača Konzuma'', navodi se u priopćenju Vlade nakon sjednice u Sarajevu.

Posebno ugrožene kategorije su dobavljači i zaposlenici, i u tom dijelu treba osigurati poštivanje propisa, kako bi plaćanja bila izvršavana u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju, a optimizacija broja zaposlenih u skladu sa Zakonom o radu.

''Obzirom na veličinu grupacije i sustavni rizik po Federaciju BiH, neophodno je razmotriti mjere zaštite, u okviru nadležnosti Vlade Federacije BiH, kojima bi bio pojačan nadzor nad provođenjem aktivnosti stabilizacije članica grupacije, u skladu s rješenjima koje su na snazi u susjednim zemljama'', navela je Vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close