Hercegovačka vina

Vina sve bolja i bolja: Hercegovina se ima čime ponositi

Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2015. u 16:14 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osamnaesto ocjenjivanje vina na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2015. održano je u nedjelju, 22. ožujka u prostorijama tvrtke Mostarski sajam.

Višečlano međunarodno povjerenstvo sastavljeno od vrhunskih enologa, predvođeno prof. dr. Bernardom Kozinom, ocijenjivalo je sedamdesetak uzoraka crnih i bijelih vina pristiglih iz Hercegovine, ali i cijele regije.

Vina su ocjenjivana po grupama, metodom 100 pozitivnih bodova. Da bi neko vino osvojilo zlatno odličje i bilo svrstano u kategoriju vrhunskih moralo je dobiti minimalno 82 boda. Također, ta vina moralo je krasiti neupitna čistoća u mirisu, kakvoća u okusu i u općem dojmu.

Kozina ističe kako su ove godine zlatna odličja prevagnula na stranu crnih vina.

''Osamnaest godina za redom je jedan izniman uspjeh kako za sajam tako i za proizvođače grožda i vina s ovih prostora. Moji, kao i dojmovi mojih kolega su vrlo zadovoljavajući. Prije svega se to odnosi na uzorke iz 2012. i 2013. godine. Ove godine mali je broj uzoraka iz 2014. godine i na žalost bojim se da sljedeće godine nećemo imati naročito uspješnih uradaka s vinima iz prošle godine'', kazao je Kozina.

Ta je godina, po Kozininim riječima, u općem ekološkom proizvodnom smislu bila iznimno loša, točnije jedna od najlošijih uopće na ovim područjima i u vinogaradarskom smislu 2014. ćemo pamtiti kao lošu godinu.

"Enolozi su suglasni u ocijeni da su hercegovačka vina sorti žilavka i blatina napredovala u odnosu na prethodne godine i da se Hercegovina definitivno ima s čime ponositi i što ponuditi i na domaćem ali i na inozemnom tržištu", priopćeno je danas iz tvrtke "Mostarski sajam".

Priznanja najboljim vinarima bit će uručena u okviru podsajamske manifestacije Sajam turizma koja se održava u sklopu 18. međunarodnog sajma gospodarstva – Mostar 2015., od 14. do 18. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close