Praznik rada

VIDEO | Radnici, sretno: Na ljeto stižu manje plaće i veći porezi

Gospodarstvo / Flash | 01. 05. 2017. u 06:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji BiH sindikalci ni ove godine neće prosvjedovati u nadi da će ipak doći do provedbe obećanih reformi i stvaranja bolje klime za rad realnog sektora, objavila je Federalna televizija ističući kako će Praznik rada biti i proći kao produženi vikend sa spojena dva neradna dana za administraciju, a stezanje remena radnika-čovjeka ostati i nakon praznika.

Vladini zakoni o radu i Porezu na dohodak uvertira su za nove probleme, upozorenje je predstavnika radnika u Sindikatu.

Veći porezi za one s većim primanjima

"Definitivno će nakon 1. srpnja, do kada je MMF kao mentor rada Vlade FBiH dao rok da se donesu ova dva zakona, radnici sigurno imati niža primanja, manje plaće, pogotovo oni koji imaju najniža primanja", poručuje Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

U Federalnoj vladi uvjeravaju da su od početka mandata usmjereni na izradu unaprijeđenog radno-pravnog statusa, posebno zaposlenih u realnom sektoru.

"Što se tiče same stope doprinosa, zakonom je predviđeno da se kumulativna stopa doprinosa koja je za bruto plaću od 41,5% smanji na opterećenje od 33% i to 18,5% posto za MIO, 13,5% za zdravstveno osiguranje i 1% za osiguranje od nezaposlenosti", pojašnjava savjetnik premijera FBiH Goran Miraščić.

Veća porezna opterećenja predviđaju se za one s boljim primanjima. Zahvaljujući primanjima zaposlenih u javnoj upravi prosječna plata u Federaciji iznosi 834 marke, iako su plaće radnika u realnom sektoru znatno niže.

Život s 326 KM

"Izmjenama poreza na dohodak podiže se prag osobni odbitak na 700 KM. To možemo smatrati nultom stopom. Onda slijedi porezno opterećenje od 10% na poreznu osnovu u koju spada plaća od 701 do 1.500 KM, i preko toga je opterećenje 20%", navodi Miraščić.

Oni koji su do sada desetljećima izdvajali u Fond MIO jedva preživljavaju od mirovina, navodi FTV. Dok izmire sve račune ostane im za pola kruha i pola litra mlijeka svaki dan.

"Sedamdeset posto umirovljenika ima mirovinu do 350 KM, a 58 posto je na minimalnoj mirovini. Neka mi netko dokaže da od 326 KM jedan član obitelji može preživjeti ako redovno plaća i režije i lijekove", ističe Omer Ključić, predsjednik Udruženja penzionera Općine Novo Sarajevo.

"Predložena vrijednost boda u zakonu o MIO je 13,6 KM, koja će se harmonizirati u prvom kvartalu svake godine. Što se tiče rješenja koja su predviđena zakonom o MIO vrlo je važno da se predviđa prelazak na trezorski sustav poslovanja", naglašava Miraščić.
To znači da će isplata mirovina biti iz proračuna, što jamči redovnu isplatu. Umirovljenici traže povećanje mirovina za 10 posto. Ako tako ne bude, mirni prosvjedi su izvjesni.

"Novi zakon će za buduće umirovljenike biti pravedan - koliko je tko unio u Fond MIO, toliko će imati i mirovine. Ali on je nepravedan onima koji su u mirovinu otišli prije, posebno od rata naovamo. Njima su mirovine u startu umanjene za 39%", tvrdi Ključić.

Visoki prag tolerancije

Uoči Praznika rada sindikalci su zaposlenima čestitali 1. svibnja, a predstavnicima vlade uputili poruku: "Ne znamo do kada će radnici imati visoki prag tolerancije jer su do sada šutjeli i trpjeli. Mislimo da će uoči nekog od narednih Praznika rada ili ranije radnici podići glas i krenuti u priču radničkog osvještenja u FBiH", navodi Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Obilježavanje Praznika rada širom BiH izvjesno je i ove godine. Kao i prethodnih, bit će obilježen prvomajskim urancima i druženjima. Više iz navike i tradicije negoli zbog istinskog razloga za slavlje.

O radničkim pravima i perspektivama u Federaciji plus govorio je Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close