Privatizacija

VIDEO | Neum: Prodaja Zenita za spas Željezarije?

Gospodarstvo / Flash | 12. 06. 2017. u 16:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije 30 godina završena je izgradnja hotela Zenit u Neumu. Radnici zeničke Željezare s ponosom se sjećaju otvorenja, kao krune njihovog dvogodišnjeg rada. No, nakon što je prije 20 godina Zenit preregistriran, te nakon propalog pokušaja uprave Željezare da i u Strasbourgu potraži pravo da vrati ovu imovinu u posjed, radnici se nadaju da bi bar u procesu privatizacije bilo fer da im se od prodaje kapitala uveže staž i zbrine tehnološki višak, piše Federalna.ba.

Bivši predsjednik Sindikata Željezare Zenica Enver Muhić se rado sjeća 27. svibnja 1987. godine. Tada je presijecanjem vrpce radnicima Željezare Zenica i građanima Neuma predao na upotrebu novoizgrađeni hotel Zenit.

"Za mene je to bilo nešto veličanstveno, jedan od najljepših i najznačajnijih trenutaka u životu", priča.

Arhitektonsko čudo u to vrijeme, nastalo na kamenoj strmini uz obalu mora, dvije godine je gradilo oko 800 radnika. "Na nivou Jugoslavije beogradski list Borba je dodjeljivao svake godine nagradu za arhitekturu i te godine je taj hotel bez konkurencije dobio tu nagradu", prisjeća se Enver.

Gradnja hotela počela je u listopadu 1985. godine, na Dan općine Neum, od koje je Željezara kupila zemljište. Željezara je osigurala i najveći dio od 13,5 milijuna tada njemačkih maraka potrebnih za izgradnju hotela. Cilj je bio osigurati odgovarajuće uvjete za odmor i rekreaciju radnika, no tu funkciju je ovaj hotel imao samo nekoliko godina.

"Znam da više onoj svrsi zbog koje smo ga napravili ne može služiti, neće više nitko poslati radnika na rekreaciju. Sad se iz radnika izvlači zadnja kap snage i znoja", ističe bivši predsjednik Sindikata.

Dio svog radnog vijeka Zijad Strika sa još 50-ak uposlenika zeničke Željezare proveo je radeći u hotelu Zenit.

"To je jedan bio jedan mali grad hotel. Imao je trgovine, butike, oko 400 soba, mogao je primati oko 600 gostiju", sjeća se Zijad.

Bez razmišljanja bi Zijad ponovo na posao u hotel Zenit, umjesto toga, kad ode u Neum, samo ga obiđe. To je sada, kaže, hotel za one s malo dubljim džepom. Naime, bez ijednog postotka vlasništva Željezare, prije 20 godina Zenit je preregistriran i upisan u sudski registar kao mješovito poduzeće „Zenit BRO“. Pokušaji uprave zeničke Željezare da sudskim putem na svim instancama, uključujući i sud u Strasbourgu, vrati ovu imovinu u posjed bili su bezuspješni.

"Sad je nastupila privatizacija, radije bih je nazvao tajkunizacijom", kaže Enver Muhić.

Nakon revizije vlasničke strukture, koju je pokrenula Vlada Federacije, utvrđeno je da je u ukupnom kapitalu od oko 7,3 milijuna maraka, državno vlasništvo oko 80%.

Nadležna Agencija za privatizaciju već dvije godine pokušava prodati taj kapital. Kada je već ostala bez nekretnina, kaže bivši Željezarin sindikalac, bilo bi pravedno da Željezara dobije bar dio kolača od prodaje državnog kapitala, da se radnicima uveže staž i zbrine tehnološki višak.

Kopirati
Drag cursor here to close