Podcast "Imam ideju" #64

VIDEO | Čović: Najvažniji pokazatelji razvoja u ŽZH iznad su federalnog prosjeka

Gost ovog izdanja našeg podcasta "Imam ideju" je gospodin Predrag Čović, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke. Ovaj iskusni menadžer proveo je 23 godine u realnom sektoru, a onda je, kako kaže, prihvatio izazov i postao županijski premijer.
Gospodarstvo / Flash | 28. 03. 2024. u 20:05 Miljenko Buhač | Bljesak.info
Premijer Čović: Županija ZH proizvodnjom i izvozom uvelike nadmašuje prosjek FBiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer HNŽ-a, gospodin Predrag Čović, donio se sa sobom u županijsku vladu veliko menadžersko iskustvo iz realnog sektora, koje mu, kako kaže, umnogome pomaže kako bi lakše upravljao strategijom, planskim dokumentima i procesima iz svoje nadležnosti.

Diplomirao je na Strojarskom fakultetu u Mostaru, jedno vrijeme bio je aktivni časnik HVO-a, a 2001. godine, za vrijeme Samouprave, odlazi u komercijalni sektor, rukovodeći tvrtkama u Tomislavgradu (između ostalog Vodoskok d.o.o.) i Širokom Brijegu, a dužnost predsjednika Vlade Županije Zapadnohercegovačke preuzeo je prije godinu dana.

Poslušate li ovaj zanimljivi razgovor, saznat ćete niz važnih podataka o aktualnom stanju Zapadnohercegovačke županije, koji se odnose na gospodarstvo, socijalnu zaštitu, obrazovanje, demografiju, zaštitu okoliša, s posebnim osvrtom na razvitak održivog turizma, te o nizu drugih tema važnih za žitelje ŽZH.

"Kad sam dobio ponudu da budem kandidat za predsjednika Vlade, bilo je to veliko iznenađenje, ali ujedno izazov. Jer, da nisam prihvatio, više ne bih imao pravo nešto kritizirati, kazati kako nešto nije uredu. Prihvatio sam i evo sad je upravo godinu dana od izbora", kaže naš gost o samome motivu da stane na čelo izvršne vlasti u županiji.

Što se tiče same ŽZH, napominje kako valjda imati na umu da je to nekada bilo izrazito zapostavljeno i nerazvijeno područje u bivšoj Jugoslaviji, a danas se radi o županiji koja u mnogim stvarima prednjači u Federaciji i u BiH sveukupno.

"Danas je ŽZH jedno od najrazvijenijih industrijskih područja, proizvodnja po glavi stanovnika je 2,5 puta iznad prosjeka Federacije, izvoz također. Imamo oko dvije milijarde maraka vrijednosti proizvodnje i oko 1,6 milijardi izvoza, što su podaci za 2022. godinu, a ova 2023. je po svim pokazateljima bila još bolja", kaže premijer Ćović.

Veliki broj kompanija konkurentan je ne samo u regiji, nego i u Europi, neke i na svjetskoj razini. Tehnološki i kadrovski su izvrsno opremljene, a kako bi se unaprijedilo ukupno poslovno okruženje, Vlada poduzima sveobuhvatne procese digitalizacije županije, kao i niz drugih mjera iz svoje nadležnosti.

Kroz vlastitu strategiju se unaprjeđuje obrazovanje, kako bi praktična nastava bila što dostupnija, a kontinuirano se i učenicima i roditeljima ukazuje na prednosti odabira strukovnih zanimanja, koja ne samo da su danas dobro plaćena, nego su i vrlo tražena.

Ovaj kratki uvod može poslužiti samo kao kraća lista smjernica, a u integralnom razgovoru sve ćete o tome i još mnoštvu tema najbolje čuti iz prve ruke.

Uvjereni smo da informacije koje donosi ovo izdanje našeg podcasta IMAM IDEJU može biti od koristi i značaja, kako za građane, tako i za poslovni svijet, a vjerujemo i kao primjer drugima koji obnašaju izvršnu vlast, a dakako i onima iz zakonodavne i političke sfere.

Pogledajte VIDEO

Kopirati
Drag cursor here to close