Prva faza gradnje

Uskoro gradnja novog graničnog prelaza Gradiška

Gospodarstvo / Flash | 02. 02. 2015. u 08:39 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH krajem prosinca prošle godine sklopila je 8,4 milijuna KM vrijedan ugovor s kompanijom "Niskogradnja" iz Laktaša za prvu fazu gradnje novog graničnog prijelaza Gradiška, čime je ovaj proces konačno otkočen.

Naime, još ranije je završena projektna dokumentacija, izvršena je eksproprijacija zemljišta te su pribavljene neophodne dozvole za gradnju, međutim dva međunarodna tendera su propala zbog nedovoljnog broja kvalificiranih ponuđača.

Na posljednjem tenderu najbolju ponudu je imala "Niskogradnja", koja će, prema riječima Ratka Kovačevića, portparola UNO BiH, s radovima početi čim to vremenski uslovi dozvole.

"Krajem 2014. godine izabran je najpovoljniji ponuđač za gradnju GP Gradiška, prve faze u koju spadaju radovi niskogradnje i to je kompanija 'Niskogradnja' iz Laktaša. Radovi će početi kad se stvore vremenski uvjeti, a očekujemo da će biti završeni urazdoblju od osam mjeseci", navodi Kovačević.

Drugim riječima, već krajem ove godine prva faza gradnje prijelaza, koji će na kraju poprimiti moderni, pomalo futuristički izgled, biti će završena.
Kovačević ističe da je Uprava već osigurala i dodatna sredstva, za nastavak gradnje.

"UNO je zatražila i dobila dodatnih 15 milijuna KM za drugu i završnu fazu radova, za što će biti raspisan i novi tender, najvjerojatnije polovinom 2015. godine, kako bi radovi mogli biti nastavljeni u kontinuitetu", kaže Kovačević.

Međutim, dobro upućeni upozoravaju da gradnja novog prijelaza neće značiti ništa bez usporedne izgradnje novog mosta preko rijeke Save, za koje je Europska komisija osigurala sredstva, ali je ovaj projekt Vlada Hrvatske stavila na rezervnu listu prioriteta.

Kopirati
Drag cursor here to close