CEV virus

Uginuće - Bolest spavanja hara među šaranima na Boračkom jezeru

Uginuće šarana na Boračkom jezeru - pronađen CEV virus
Gospodarstvo / Flash | 30. 11. 2023. u 12:58 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uginuće riba šarana prijavljeno je na Boračkom jezeru. Kod testiranih šarana je potvrđena nazočnost Carp edema virusa (CEV), koji izaziva takozvanu bolest spavanja od koje šarani oboljevaju i ugibaju.

Naime, ribočuvarska služba OSR Koknjic je u proteklim danima na Boračkom jezeru zabilježila uginuće riba šarana, te je također postupila i obilazila jezero po nizu prijava koje su također zaprimili i od strane sportskih ribolovaca i stanovnika Boračkog jezera.

CEV virus - uzrokuje bolest spavanja

''O slučaju uginuća riba šarana na Boračkom jezeru smo obavijestili Kantonalnu poljoprivrednu inspekciju HNK i Veterinarski fakultet UNSA, te smo postupili u skladu sa njihovim uputama. Veterinarskom fakultetu UNSA smo dostavili tri primjerka prikupljenih uginulih šarana sa Boračkog jezera na analizu, odnosno utvrđivanje razloga uginuća'', napisano je na stranicama OSR Konjic.

Od Veterinarskog fakulteta UNSA jučer su zaprimili nalaz od izvršenih analiza, koja je potvrdila nazočnost Carp edema virusa (CEV) koji kod riba šarana izaziva takozvanu bolest spavanja od koje šarani obolijevaju i ugibaju.

Napomenuli su da ovaj virus nema nikakvog utjecaja na ljude i druge vrste riba i životinja.

''OSR Konjic će u skladu s uputama Kantonalne poljoprivredne inspekcije HNK i Veterinarskog fakulteta UNSA nastaviti sa daljim aktivnostima na suzbijanju širenja ove bolesti riba šarana na Boračkom jezeru i uopće na dijelu ribolovnog područja - ribolovnoj zoni Konjic, te o istom vrlo brzo obavijestiti i uputiti sportske ribolovce i građane'', navedeno je na ovoj stranici.

USR Neretva - na našem području još nema uginuća

Na ribolovnom području Udruženja sportskih ribolovaca Neretva Mostar za Bljesak.info su rekli kako za sada ribočuvari nisu zamijetili uginule šarane.

Rekli su nam kako su ljetos u Ramskom jezeru imali uginule šarane, ali samo odraslih jedinki.

Dobili su upute od županijske inspekcije, kažu, kojima trebaju prijaviti ukoliko se uoče pojave uginuća šarana.

Ranije su ribolovci na Facebook stranici ribolov na rijekama i jezerima upozorili kako je ovaj virus lako prenijeti na opremi, pozivajući da se obvezno dezinficira oprema te da se situacija shvati ozbiljno, jer ''prijeti masovna devastacija voda''.

Zamolili su kolege iz susjedstva koja imaju iskustvo s virusom, da napišu iskustva i prevenciju.

Kopirati
Drag cursor here to close