Pomor riba

Tone ribe uginulo zbog nevremena na području Šipova

Radi se o mlađi pastrmke prosječne težine oko 80g, a procjene su da je uginulo između 60 i 70 tisuća ribica. Materijalna šteta iznosi i do 75 tisuća maraka, mada brojevi nisu konačni.
Gospodarstvo / Flash | 11. 06. 2023. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilne padavine i pojava bujica uzrokovali su aktiviranje šumskih potoka na području općine Šipovo koje su nanijele velike štetu ribnjacima Tropic ribarstva.

Velika količina mulja, ogranaka i zemlje slila se u rijeku Volaricu što je ugrozilo proizvodnju riblje mlađi na pastrmskim ribnjacima.

Na ribnjaku Volari II, došlo je do pomora ribe, a po prvim procenama radi se o nekoliko tona uginule riblje mlađi pastrmke.

''Trenutna hidrološka situacija nam nije dozvolila da prikupimo svo uginuće, ali do sada smo skupili oko tri tone uginule ribe. Procjene su neizvjesne i na terenu bi moglo biti još oko dvije do tri tone uginule ribe. Prognoze nisu dobre, za danas su najavljene i nove padavine, ukoliko se ostvare šteta bi mogla biti još veća. Ukoliko nam vrijeme dozvoli sutra ili najdalje u utorak bismo mogli imati jasnu i preciznu cifru kada je riječ o ukupnoj šteti'', rekao je za N1 Zoran Tepić direktor Tropic ribarstva.

Pomor ribe prijavljen je nadležnim veterinarskim organima, a očekuje se i njihov izlazak na teren.

Radi se o mlađi pastrmke prosječne težine oko 80g, a procjene su da je uginulo između 60 i 70 tisuća ribica. Materijalna šteta iznosi i do 75 tisuća maraka, mada brojevi nisu konačni.

Riba iz Tropic ribarstva je prvi animalni proizvod koji je još davne 2008. godine iz Bosne i Hercegovine izvezen u zemlje Europske unije. Firma Tropic ribarstvo je najveća kompanija na Balkanu i eventualni nastavak i pojava poplava prijeti da u potpunosti ugrozi proizvodnju i cjelokupno poslovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close