Posla nema

U HNŽ-u nezaposlena 173 novinara

Gospodarstvo / Flash | 31. 07. 2017. u 11:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji na zavodima za zapošljavanje su 173 novinara, pokazalo je istraživanje Mediacentra Sarajevo.

Inače, na zavodima za zapošljavanje u BiH trenutno zaposlenje u struci traži i čeka najmanje 1.168 medijskih radnika, od čega 1.128 novinara i komunikologa, i još 40 kandidata za posao u srodnim medijskim oblastima kao što su menadžeri sa odnose s javnošću i medije, savjetnici za odnose s javnošću i menadžeri poslovnih komunikacija.

Istraživanje Mediacentra Sarajevo pokazalo je kako su u više županijskih zavoda za zapošljavanje upravo novinari među zanimanjima sa najvećim brojem nezaposlenih.

''Najviše novinara i komunikologa koji traže posao u struci nalazi se na području Županije Sarajevo (449), slijedi Republika Srpska na čijem je Zavodu za zapošljavanje prijavljeno 215 novinara i komunikologa i 11 drugih medijskih profesionalaca, a veliki broj nezaposlenih osoba iz ovih oblasti nalazi se i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (173) i Tuzlanskoj županiji(157)'', navodi Mediacentar.

U usporedbi s drugim zanimanjima, novinari su se u nekoliko županijskih službi našli u samom vrhu liste zanimanja s najvećim brojem nezaposlenih visokoobrazovanih osoba. U Županiji Sarajevo novinari su peti prema nezaposlenosti, u Hercegbosanskoj i Srednjobosanskoj županiji nalaze se na trećoj poziciji.

Stvarno stanje moglo bi, međutim, biti i nepovoljnije za medijske profesionalce, jer zavodi za zapošljavanje na rang listama zanimanja s najvećim brojem prijavljenih nezaposlenih osoba u nekim slučajevima odvajaju zanimanje novinara i komunikologa.

Neujednačeni obrasci dostavljanja podataka različitih bh. zavoda za zapošljavanje o broju nezaposlenih jedan su od osnovnih problema za ozbiljnu analizu tržišta rada. Dok pojedine službe imaju podatke o nezaposlenim osobama iz osam medijskih oblasti, mnogi zavodi za zapošljavanje dostavljaju jedino evidenciju o broju nezaposlenih novinara, a dostavljeni podaci ne pružaju jasan uvid u stepen obrazovanja nezaposlenih medijskih profesionalaca. Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta i Zapadnohercegovačke županije nisu dostavili tražene podatke Mediacentru.

Podsjećamo, ranije je objavljeno kako se posljednjih pet godina novinarstvo, na nekom od deset fakulteta na kojem se mogu obrazovati medijski radnici u našoj zemlji, upisalo više od 2.500 novinara.

Kopirati
Drag cursor here to close