OK

U BiH registrirano 47 organskih proizvođača

Gospodarstvo / Flash | 02. 02. 2017. u 11:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U okviru OK certifikacijskog programa na području BiH registrirano je 47 proizvođača , od čega njih 37 za EU, a 10 za bh. tržište. Izvoz je stalno u porastu i znači izvoz OK certificirane robe iz BiH u 2016. iznosio više od pet milijuna eura'', rekla je direktorica Organske kontrole Mersida Musabegović na seminaru u Vanjskotrgovinskoj komori BiH o temi "Organska proizvodnja - izvozna šansa za BiH", kojem su prisustvovali proizvođači i distributeri organske hrane te druge osobe profesionalno zainteresirane za ovu tematiku.

Istaknuto je kako razvijenosti organske proizvodnje u BiH, izvoz organskih proizvoda, prvenstveno, na tržište EU i postojanje međunarodno akreditiranog te EU priznatog certifikacijskog tijela Organska kontrola OK, predstavljaju osnovu za ubrzani razvoj i povećanje obima organski proizvedene hrane za izvoz.

Musabegović je rekla kako bh. proizvođači uz certifikaciju od Organske kontrole imaju direktan pristup zahtjevnim tržištima i mogućnost da plasiraju svoju robu po znatno višoj cijeni u odnosu na konvencionalne proizvode.

Istaknula je da se iz sektora organske proizvodnje najviše izvozi jagodičasto voće, ljekovito bilje, malina, plastenička proizvodnja, odnosno paprika, rajčica i druge plasteničke kulture, eterična ulja, džemovi, sokovi, a tu je i prvi organski somun kompanije "Klas" za zahtjevno dansko tržište.

Po riječima direktorice Musabegović, OK je priznat 2011. od Europske komisije, a od 2012. od Švicarskog ureda za poljoprivredu.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kazao je, ovom prilikom, da Komora promovira svaku proizvodnju, pa tako i organsku.

''Kada govorimo o organskoj proizvodnji to znači da je riječ o poljoprivredno-prehrambenim proizvodima koji su proizvedeni pod nadzorom stručnjaka i nisu kontaminirani, odnosno zemljište nije pesticidima zaraženo. Ovaj seminar je s ciljem da nam kaže kako proizvesti organski proizvod koji je na svjetskom i europskom tržištu mnogo skuplji i može se prodati koliko god ga proizvedemo, a da dobit bude u odnosu na druge poljoprivredne proizvode mnogo veća. Cilj Komore je da utječemo i na svijest potrošača'', kazao je Bojić.

Aleksandra Nikolić, profesorica na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu i prorektorica Univerziteta u Sarajevu, ocijenila je da organska proizvodnja u BiH ima perspektivu, ali da bi taj sektor trebao imati višu podršku administracije i institucija, dodavši da je ogroman posao vezano za organsku proizvodnju, upravo, učinio nevladin sektor.

Kopirati
Drag cursor here to close