Bee fest

U BiH evidentirano 393.000 košnica i preko 10.000 pčelara

Gospodarstvo / Flash | 07. 09. 2014. u 15:10 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od tema dvanaestog po redu Sajma pčelarstva i pčelarske opreme ''Bee Fest 2014'', koji će biti održan u Sarajevu od 10. do 14. rujna, je ''Pčelarstvo kao generator zapošljavanja''.

Pripremljeni sadržaji ukazati će na važnost i potencijale pčelarstva za zapošljavanje u ruralnim sredinama, u situaciji kada u BiH po službenim podacima imamo oko 550.000 nezaposlenih.

Na sajmu će se ove godine predstaviti preko 50 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regije, nešto manje nego obično zbog loše godine za pčelare. Iako su količine prikupljenog meda manje, prve analize pokazuju da je kvaliteta meda ove godine izuzetan, pogotovo kada se radi o kadulji i vrijesku.

Prema podacima Agencije za statistiku, u BiH je prošle godine evidentirano 393 000 košnica. Procjene o broju pčelara na nivou države kreću se od 10 000 do 13 000 (ne postoji pouzdana evidencija za male pčelare). Treba naglasiti da svaki pčelar sam sebi osigurava radno mjesto, a često su u pčelarenje uključeni i svi članovi jedne obitelji. Nedavne škole za pčelare, koje je organizirao USAID/Sida FARMA projekat, prvi put su bile namijenjene isključivo ženama i naišle su na odličan prijem na terenu.

Broj pčelara sigurno može još rasti, jer BiH ima izvanredan prirodni biodiverzitet, a posljednjih godina počelo se i sa sadnjom medonosnog bilja. Potrošači u BiH preferiraju kvalitetan domaći med, a cijene su nešto iznad regionalnog prosjeka. Činjenica da godišnje uvezemo meda u vrijednosti od oko 2 milijuna KM također ukazuje da postoji još prostora za domaću proizvodnju, iako raduje podatak da se uvoz meda smanjuje.

Bee Fest će biti održan na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović.

Sajam pčelarstva i pčelarske opreme ''Bee Fest 2014'' ove godine su podržali Općina Stari Grad Sarajevo, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, BH Telecom, LOK MKF, FACE TV, RSG1, Antena Sarajevo, Nova Gama i USAID/Sida FARMA projekat.

Kopirati
Drag cursor here to close