Info dan za poduzeća

Strah od neuspjeha koči poduzeća od dobivanja EU sredstava

Gospodarstvo / Flash | 20. 04. 2015. u 12:03 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Imamo zaista velike mogućnosti unutar EU programa za istraživanje i inovacije 'Horizon 2020', ali ovome ne treba pristupati olako i misliti da su ta sredstva tako jednostavno dostupna, a s druge strane ne treba niti tu cijelu priču fatalizirati", istaknula je docentica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Marija Čutura uoči održavanja Info dana na temu 'Horizon 2020 mobilnost istraživača i mogućnosti malih i srednjih poduzeća'.

Dodala je kako je važno da se svi oni koji su na početku, koji tek kreću s ovim, počnu uključivati kroz manje projekte ili kao partneri u konzorcijima, navodeći da je u svemu tome jako bitna šira edukacija. Čutura je kazala kako je još uvijek mala zainteresiranost za edukaciju o ovom programu, iako je edukacija koju su organizirali besplatna.

"Mislim da kod nas još uvijek ta svijest nije dovoljno velika i da se ljudi nekako ne odlučuju, evo za početak, ni da se informiraju jer unaprijed misle da oni to ne mogu, da je to prekomplicirano, prepuno administrativnih i ostalih formalnih i neformalnih barijera, za što zaista smatram da nije točno", naglasila je Čutura.

Predstavnik Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora i NCP za pitanja malih i srednjih poduzeća u okviru programa "Horizon 2020" Zoran Dimitrijević, koji je jedan od predavača na današnjem Info danu, istaknuo je kako poduzeća u okviru ovog programa imaju puno mogućnosti kroz kolaborativne programe samo u slučaju da imaju jaka partnerstva s organizacijama i institucijama iz EU, dok su im u okviru MSP instrumenta navedenog programa, gdje mogu da apliciraju sami, mogućnosti velike ukoliko imaju kvalitetne inovativne ideje s kojima mogu da se natječu s firmama iz EU.

Govoreći o MSP instrumentu navedenog programa, Dimitrijević je istaknuo kako do sada niti jedno poduzeće iz BiH nije dobilo sredstva, a od zemalja u okruženju Hrvatska je u zadnjem presjeku imala jedno takvo poduzeće, a Srbija dva. "Što se tiče firmi iz BiH do sada je apliciralo sedam poduzeća koji nisu prošli ni prvu fazu evaluacije", naglasio je Dimitrijević, dodavši kako smatra da problem nije u nedostatku ideja, koliko u sistemskim podrškama firmama.

"Program je krenuo 2014. godine, a prvi presjek je napravljen u prosincu te godine. Mislim da imamo vremena do 2020. godine, do kada program traje, da pokrenemo stvari i da dobijemo nekoliko uspješnih aplikacija kada je riječ o MSP instrumentu", kazao je Dimitrijević. Govoreći o kolaborativnim programima, istaknuo je kako su od početka trajanja programa bile četiri uspješne aplikacije, ali da su one istaživačkog tipa.

"Mislim da kvalitetnih ideja ima, nažalost ono gdje naše firme vide svoje tržište uglavnom su BiH i zemlje u okruženju, a to kroz ovaj program ne može da se financira. Znači, ukoliko programi nemaju šire tržište i širu dimeziju sigurno neće biti financirani od strane EU", zaključio je Dimitrijević. Info dan na temu 'Horizon 2020 mobilnost istraživača i mogućnosti malih i srednjih poduzeća', koji je upriličen danas u Mostaru, organizirao je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru, u suradnji sa NCP sustavom BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close