Nije sve tako sivo

Što se u Mostaru izgradilo u 2016. godini?

Gospodarstvo / Flash | 04. 01. 2017. u 07:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar je u 2016. godini postao bogatiji za nekoliko inovacija i građevina. Bušilo se, gradilo se, a epilog toga su novi parkovi, kružni tok i još mnogo toga.

Mostar je u protekloj godini dobio dva parka. Fitness park koji se nalazi Sjevernom logoru, u kampusu Univerziteta preko puta Građevinskog fakulteta.

Park je plod inicijative predsjedništva Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” i Udruženja građana Zalik, koji su odlučili studentima, ali i ostalim građanima grada na Neretvi pokloniti workout park kojega karakterizira vrlo zanimljiv i atraktivan način tijelo vježbanja. Univerzitet je za ovu namjenu izdvojio oko dvije tisuće maraka, a izvođač radova je JP “Komos d.d.” Mostar.

Također, kraj Lutkarskog kazališta je izgrađen dječji park za čiju gradnju je Grad Mostar potrošio 40 tisuća KM. No, kako u Mostaru ništa novo nije dugog vijeka, park je nedavno vandaliziran. Naime, u novom mjestu za druženje i igru zapaljen je dječji tobogan.

 

Otvoren Mostarski zvonik mira

U Mostaru je u protekloj godini otvoren Mostarski zvonik mira. Naime, u protekloj godini završena je prva faza uređenja Mostarskoga zvonika mira (Mostariense pacis camapnarium) crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, te je svečano pušteno u rad dizalo kojim se žitelji Mostara i posjetitelji mogu uspinjati do vidikovca u tornju.

S vidikovca na visini od 80 metara posjetitelji iz ptičje perspektive, a kroz četiri velika prozora 3 x 3 metra mogu vidjeti cijeli grad.

Mostarski učenici napravili najveće uskršnje jaje u BiH

Mostar je dobio i za zanimljivu instalaciju za koju su zaslužni učenici Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića.

Oni su u suradnji udrugom za djecu s posebnim potrebama Vedri osmijeh napravili najveće uskršnje jaje u BiH, koje je kao trajna instalacija postavljeno u parku Zrinjevac. Jaje je visoko dva metra.

Prvi 'flower' kružni tok

Mostar je postao bogatiji za prvo kružno raskrižje tipa 'flower' u Hercegovini. Radovi koji su trajali nekoliko mjeseci rezultirali su izgradnjom kružnog toka kod Stambeno poslovnog objekta 'Mljekara', na križanju Ulica dr. Ante Starčevića i Kneza Višeslava.

Kružni tok je pritiskom gumba, nakon čega se upalila javna rasvjeta u kružnom toku, svečano otvorio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Kružni tok (rotor) je projektiran s dvije trake, širine 2x5,50 m=11,00 m, s upuštenim razdjelnim otokom širine 1,20 m, ispunjen granitnom kockom utopljeno u beton. U kružnom toku i na krakovima je osigurana vozanost teretnog vozila s prikolicom. Po svojim dimenzijama i položaju spada u srednje urbana kružna raskrižja. Izgradnjom ovog rotora s dvije prometne trake povećava se protočnost vozila i sigurnost svih sudionika u prometu. Krajem godine zbog radova na kolektorima napravljen je i montirani kružni tok na prometnici kraj Španjolskog trga.

U grad stigle i pametne klupe

U Mostaru su u protekloj godini postavljene 'Steora' - pametne klupe nove generacije. Klupe su postavljene u kampusima Sveučilišta Mostar i Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Proizvođač klupe je tvrtka InClude iz Solina, vlasništvo dvadesetjednogodišnjeg izumitelja Ivana Mrvoša koji je svoje prve pametne klupe prošle godine izradio u očevoj garaži.

Uz sjedenje „ Steora“ pametna klupa pruža mogućnost bežičnog i USB punjenja mobilnih uređaja, besplatno korištenje mobilnog interneta i ima svoje osvjetljenje i hlađenje.

U projekt, za koji je Grad Mostar uložio 6000 KM za nabavku klupa, uključili su se ERONET i BH Telecom koji su osigurali besplatne priključke i korištenje mobilnog interneta, a podržale su ga i građevinske tvrtke HP Investing i Amitea, koje su u okviru realizacije ugovorenih poslova na rekonstrukciji nogostupa u gradu uredile i dijelove partera ispred fakulteta na kojima su postavljene klupe. Uređivanje zelenila obavili su JP Komos i JP Parkovi.

Mostar dobio prvi moderni parking za bicikla

U kampusu mostarskog Sveučilišta u prošloj godini postavljen je moderni parking za bicikla. Parking ima kapacitet za odlaganje 10 bicikala, a odlikuju ga nadstrešnica kojom su bicikli u potpunosti zaštićeni od nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Za ideju i realizaciju ovog parkinga zaslužni su Udruženje Giro di Sarajevo i kompanija Lactalis BH. Parking je namijenjen studentima, osoblju svih fakulteta Sveučilišta, ali i svim ostalim građanima Mostara.

Obnovljen Kantarevac

U protekloj godini obnovljen je Sportski rekreativni centar Kantarevac, te je službeno otvorena Sportska akademija "Mali most".

Rekonstrukcija Sportsko - rekreativnog centra 'Kantarevac' trajala je nekoliko mjeseci, a za njegovu rekonstrukciju Vlada Japana odobrila je grant u iznosu od 443.000 KM.

Postavljena je umjetna podloga, te su urađeni odvodi. Također, izgrađen je novi objekt gdje će biti svlačionice i ured, kao i sanitarni čvor. Novi zidani objekt je urađen na mjestu nekadašnjeg wc-a, a postavljena je i nova rasvjeta.

Također, u 2016. Postavljen je kamen temeljac za izgradu Studentskog doma u kampusu Univerziteta, te su nastavljeni radovi na izgradnji Studentskog centra Dompes. Također, nastavljeni su radovi na kolektorima, počela je i obnova Fejićeve ulice. Obnovljeno je nekoliko škola, te zgrada Klinike za psihijatriju SKB Mostar.  U protekloj godini dozvolu za rad je dobila solarna elektrana.

Naravno, neki objekti koji se godinama planiraju izgraditi i otvoriti nisu to uspjeli ni u 2016. godini. Neki od njih su izgradnja sportske dvorane, obnova ''Staklene banke'' i Saborne crkve, a ni čuveni Most Sutina još nije pušten u promet.

Mostar je u 2016. ostao bez čuvenog rudarskog tornja, koji je u srpnju srušen miniranjem.  Visok 28 metara, na lokaciji nekadašnjeg rudničkog kompleksa, toranj je srušen tehnologijom miniranja tako da su razorene statički ključne pozicije. Na njegovom mjestu počela je gradnja stambenog kompleksa. 

Kopirati
Drag cursor here to close