Donacija iz Antalije

Mostar: Položen kamen temeljac za novi studentski dom

Sci-Tech / Flash | 11. 03. 2016. u 18:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganje kamena temeljca za izgradnju Studentskog doma Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru upriličeno je danas u blizini Karađozbegove medrese u Sjevernom logoru kod Mostara.

U Studentskom domu vrijednom 1,5 milijuna eura bit će osiguran smještaj za oko 120 studenata, a sva sredstva osigurao je turski grad Antalija.

Izgradnja bi trebala početi za par mjeseci, a završetak radova očekuje za oko godinu dana tako da bi Studentski dom trebao biti spreman za akademsku 2017./2018. godinu.

Gradonačelnik Antalije Menderes Turel, koji je zajedno s rektorom Univerziteta položio kamen temeljac, kazao je kako je ovaj projekt poklon Antalije Mostaru i znak privrženosti i ljubavi između dva grada, te kako će ovim projektom Mostar, grad kulture, postati još veći u svojoj veličini.

Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" Sead Pašić zahvalio je gradonačelniku Antalije za uloženi trud i uložena sredstva u projekt izgradnje Studentskog doma, kazavši kako je izgradnja ovog objekta od velikog značajna za Univerzitet.

''Nama je smještaj studenata dugo vremena bio najveći problem. Privremeno smo ga riješili sa Studentskim hotelom, ali izgradnjom Studentskog doma riješavamo taj problem dugoročnije'', kazao je rektor Pašić.

Na svečanosti polaganja kamena temeljca nazočili su brojni predstavnici političkog, gospodarskog, kulturnog i vjerskog života u BiH te mnogobrojni dužnosnici i gospodarstvenici iz Republike Turske.

Svečanosti su nazočili potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović, veleposlanik Turske u BiH Cihad Erginay, ministar obrazovanja Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close