u kampusu Sveučilišta

Mostar dobio prvi moderni parking za bicikla

Lifestyle / Flash | 25. 09. 2016. u 13:56 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

130 kilometara od Sarajeva do Mostara vozili su danas biciklisti, članovi Udruženja Giro di Sarajevo s ciljem podrške razvoja rekreativog biciklizma u BiH, ali i promocije prvog natkrivenog parkirališta za bicikla u Mostaru, koje je danas službeno i otvoreno u kampusu mostarskog Sveučilišta. Kod Jablanice dočekali su ih lokalni biciklisti iz Biciklističkog kluba Mostar s kojima su Girovici obišli još jedan krug kroz prelijepi grad i konačno svoje putovanje završili na novootvorenom parkingu.

''Mi smo jutros krenuli iz Sarajeva i odlučili da odvezemo na biciklima jednu od najljepših dionica od Sarajeva, preko prevoja na Ivanu, Konjica i Jablanice, i na kraju uz biser, a to je kanjon Neretve, dovezli smo se i do Mostara. Nismo pretjerivali sa brzinom. Usput smo uživali u prirodi a i vrijeme nam je išlo na ruku“, izjavio je Tarik Imamagić iz Giro di Sarajevo, udruženja koje je i inicijator projekta izgradnje prvog natkrivenog parkirališta za bicikla u Mostaru.

''Drago nam je da smo bili danas prodrška Girovicma koji su vozili od Sarajeva. Cijenimo ovu inicijativu, i nadamo se da će u Mostaru još više zaživjeti rekreativni biciklizam“, izjavio je Dragutin Bošnjak, trener BK Mostar.

Autor idejnog projekta i saradnik za infrastrukturu Udruženja Giro di Sarajevo, koji je sa svojim timom projektirao parking, Damir Margeta, naglasio je kako parking kapaciteta 10 mjesta odlikuju nastrešnica kojom su bicikli u potpunosti zaštićeni od nepovoljnih vremenskih uslova i takozvani ''A stalci'' koji predstavljaju najkvalitetnije rješenje za odlaganje bicikala na javnim površinama.

''Prednost ovih stalaka, u odnosu na ''U stalke'' je lakše vezivanje dječijih i ženskih bicikala. Tu je i sigurnosna naljepnica koja sadrži jednostavno, ali korisno uputstvo za bicikliste o mjerama zaštite kao što su pravilni načini vezivanja i primjena odgovarajućih brava“, pojasnio je Margeta.

Kao prvo natkriveno parkiralište za bicikla u Mostaru, ovaj objekat značit će korak naprijed u razvoju biciklističke infrastrukture grada, koji je vrlo pogodan za razvoj gradskog biciklizma. Parkiralište bi trebalo predstavljati model-objekat za daljnu izgradnju biciklističkih parkirališnih kapaciteta te se može replicirati i na mnogim drugim lokacijama u gradu. Primarno, biti će na usluzi studentima i osoblju svih fakulteta Sveučilišta.

''Iskreno i veliko hvala inicijatorima izgradnje parkirališta i svima koji su doprinijeli da se ovaj značajan projekt izrealizira. Posebne zahvale idu Udruženju Giro di Sarajevo te kompaniji Lactalis BH koja je finacirala izgradnju. Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru je ponosan što je kao lokalni partner dio ovog projekta. Ovo je jedan veliki poticaj svima, a posebice studentima na jedan zdrav život i da više koriste bicikla kao prijevozna sredstva“, izjavila je Janja Marušić, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

I predstavnici kompanije Lactalis BH bili su danas u Mostaru na otvaranju objekta.

''Nakon Banja Luke, gdje smo bili prošle nedjelje na otvaranju istog objekta kojeg smo poklonili tamošnjim studentima, drago nam je da smo to isto uradili i za studente Sveučilišta u Mostaru i nadam se da će parkiralište aktivno koristiti i studenti i profesori“, izjavio je Haris Kadenić, voditelj marketing odjela kompanije Lactalis BH, ujedno i najavivši da će isto parkiralište biti postavljeno u još tri bh. grada u narednom periodu.

Kopirati
Drag cursor here to close