projekt

Sporazum vrijedan oko 2.700.000 KM: Stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje za Rome

Gospodarstvo / Flash | 29. 12. 2015. u 14:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac potpisala je danas u Sarajevu, s predstavnicima više bh. općina, gradova i Brčko Distrikta, sporazume o reguliranju stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja te socijalnog i zdravstvenog osiguranja Roma.

Potpisani su ugovori za izgradnju 25 stambenih jedinica, obnovu i sanaciju 23 stambene jedinice, te za 11 projekata uređenja komunalne infrastrukture, što zajedno sa zapošljavanjem i izdvajanjem za zdravstvenu zaštitu iznosi oko 2.700.000 KM. U sredstva stambenog zbrinjavanja 50.000 KM izdvojilo je Ministarstvo prostornog uređenja FBiH, koji je redovan partner državnom resornom ministarstvu u pomaganju romskoj populaciji. Vrijednost ugovora namijenjenih za zapošljavanje je 700.000, a 350.000 KM za zdravstvenu zaštitu.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac istaknula je značaj tih projekata koji će doprinijeti boljoj uključenosti Roma u društvo te naglasila da izgradnja i rekonstrukcija stambenih objekata počinje sljedeće godine. Kazala je da se time nastavlja realizacija obaveza predviđenih Dekadom Roma (2005 - 2015) te Akcijskim planom koji važi do 2016. godine.

''Sva sredstva koja se ulažu u stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje kao i zdravstvenu zaštitu Roma praktično je realizacija ciljeva koje realiziramo zajedno s Romima, a to je njihovo veće prisustvo u društvo, odnosno jačanje osjećaja pripadnosti zajednici'', kazala je.

Za stambeno zbrinjavanje Roma je namijenjeno 1.720.000 KM. Prema odluci Vijeća ministara, od navedenog iznosa, 1.096.422 KM namijenjeno je za stambeno zbrinjavanje i projekte infrastrukture u Federaciji BiH odnosno općinama Konjic, Vogošća, Bugojno, Čelić, Ilijaš, Hadžići, Kladanj, Jablanica, Visoko i Gradu Bihaću. Za projekte u Republici Srpskoj, odnosno općinama Brod, Gradiška, Kostajnica, Modriča, Lopare, Srebrenica, Teslić i Novi Grad te Gradu Bijeljina osigurano je 523.378 dok je za projekte u Brčko Distriktu izdvojeno 100.200 KM.

Dosad je oko 470 Roma uključeno u projekte zapošljavanja, a značaj izdvajanja novca za tu namjenu danas su istaknuli direktori zavoda za zapošljavanje FBiH i RS-a Omer Korjenić i Miroslav Vujičić.

Vujičić kaže da će Zavod za zapošljavanje RS-a biti implementator projekata samozapošljavanja Roma i zapošljavanja kod poslodavaca, te da trenutno na evidenciji Zavoda RS-a ima 209 Roma. Apelirao je na romsku populaciju da se više uključe u te projekte.

Korjenić je istaknuo da je za Federalni zavod za zapošljavanje planirano oko 440.000 KM te naglasio da će tome biti dodano 90.000 KM koje je odobrila Vlada FBiH. Prema javnom pozivu iz prošle godine potpisani su ugovori o zapošljavanju 60 Roma kod poslodavaca, a 22 Roma potpisala su za vlastiti biznis.

''U tijeku je realizacija javnog poziva iz ove godine, a obuhvatit će 40 nezaposlenih Roma. Problem nezaposlenosti je generalno veliki, ali je za Roma on znatno teži imajući u vidu njihovu ukupnu socio- ekonomsku situaciju. Vjerujemo da ćemo ovim potaknuti poslodavce da daju šansu i nezaposlenim Romima'', kazao je.

Rifet Mujanović predstavnik Vlade Brčko Distrikta kaže da na tom području imaju oko tisuću Roma, većina ih treba pomoć, a u poboljšanju njihovog položaja posebno je istaknuo doprinos državnog resornog ministarstva i ministrice Borovac. Dosad je (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zajedno s općinama i međunarodnim organizacijama) za romsku populaciju izdvojeno oko 26 milijuna KM za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu Roma.

Kopirati
Drag cursor here to close