Upozorenje

SAD i EU upozoravaju da bi se BiH opet mogla naći na tzv. sivoj listi Moneyvala

Stručni tim Odbora stručnjaka za sprječavanje pranja novca Vijeća Europe (Moneyval) trebao bi uskoro posjetiti BiH kako bi napravili procjenu usklađenosti financijskih propisa.
Gospodarstvo / Flash | 04. 09. 2023. u 15:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici administracija SAD-a i EU-a u BiH pozvali su vlasti u Federaciji BiH da hitno usklade propise vezane za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma kako se zemlja ne bi ponovno našla na tzv. sivoj listi Moneyvala, što bi onda značajno otežalo financiranje s inozemstvom, izvještava Hina.

Stručni tim Odbora stručnjaka za sprječavanje pranja novca Vijeća Europe (Moneyval) trebao bi uskoro posjetiti BiH kako bi napravili procjenu usklađenosti financijskih propisa.

Upozorenje iz SAD-a

Ukoliko se do veljače sljedeće godine ti propisi na usklade s međunarodnim standardima, BiH bi se mogla naći na sivoj listi Moneyvala, upozorili su veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy i voditelj Izaslanstva EU u BiH Johannn Sattler u zajedničkome pismu vlastima Federacije BiH.

"Ukoliko se do tada ne ispune međunarodni standardi, postoji realna mogućnost da se BiH ponovo nađe na listi jurisdikcija Radne skupine za financijske mjere protiv pranja novca i Europske unije sa strateškim nedostacima u sustavu za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma", stoji u pismu.

Otežano poslovanje s inozemstvom

Diplomati Murphy i Sattler upozoravaju da bi povratak na tzv. sivu listu Moneyvala imalo po BiH "političke, ekonomske i financijske posljedice", a posebno bi bilo otežano financijsko poslovanje s inozemstvom. Poseban problem imale bi izvozne kompanije koje bi otežano naplaćivale novac iz inozemstva.

"Ključni korak u pravcu ispunjenja međunarodnih uvjeta jeste usvajanje novog Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, usklađenog s pravnom stečevinom Europske unije", ističe se u pismu.

Uz izmjene zakona, vlasti u BiH još uvijek nisu pod posebnu prismotru pri obavljanju financijskih transakcija stavile 300 osoba koje su svojedobno bile na području pod nadzorom Islamske države.

Kopirati
Drag cursor here to close