Dovoljno?

Revizija robnih rezervi: Što Federacija ima u zalihama?

Direkcija za robne revizije FBiH, u kojoj je na čelu Tončo Bavrka, ove godine donijela je deset ugovora za zanavljanje robe, ukupne vrijednosti milijun i 690 tisuća maraka
Gospodarstvo / Flash | 24. 03. 2020. u 14:52 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polovica županija u Federaciji BiH, među kojima je Hercegovačko-neretvanska, Zapadnohercegovačka, Posavska, Srednjobosanska i Unsko-sanska, nemaju formirane svoje robne rezerve. Zbog toga se, u slučaju izvanrednih situacija, opskrba građana očekuje od Direkcije robnih rezervi FBiH s čijim se poslovanjem, po posljednjoj reviziji, ne slažu revizori.

Naime, u posljednjoj reviziji entitetskog čuvara proizvoda nužnih za prehranu stanovništva, kao i nafte, lijekova, sanitarnog materijala i novca, iz 2017. godine, Ured za reviziju institucija FBiH izdao je mišljenje s rezervom.

Bez plana

U tadašnjoj reviziji navode kako nije donesen srednjoročni plan robnih rezervi za sljedećih pet godina, kojim bi se utvrdila vrsta, količina i vrijednost federalnih robnih rezervi, njihov teritorijalni razmještaj, količina roba za zanavljanje, najmanja količina robe koja mora biti stalno na raspolaganju za potrebe snabdijevanja u slučaju prirodnih i drugih nesreća većeg obima i rata, broj dana snabdijevanja ovim količinama, te uvjeti pod kojima se određene vrste i količine federalnih robnih rezervi povjeravaju na skladištenje.

Direkcija je revizorima kazala kako veoma mali broj skladištara u FBiH posjeduje uvjerenje o minimalnim tehničkim uvjetima izdanim od nadležnih organa, te da je onemogućena primjena Zakona u dijelu predviđenog principa razmještaja federalnih robnih rezervi po županijama. Prema poslovanju iz te godine, revizori su otkrili kako robe nema dovoljno.

''Revizijom je utvrđeno da Godišnji program Direkcije za 2017. godinu ne sadrži najmanju količinu robe (po vrstama) koja mora biti stalno na raspolaganju za potrebe snabdijevanja u slučaju prirodnih i drugih nesreća većeg obima i rata, te broj dana snabdijevanja ovim količinama, kao i uvjete pod kojima se određene vrste i količine federalnih robnih rezervi povjeravaju na skladištenje'', stoji u izvještaju, gdje se dodaje da i planirane rezerve u novcu nisu izdvojene na poseban račun, niti Direkcija ima otvoren podračun u okviru Jedinstvenog računa trezora.

Gdje je kukuruz?

Direkcija, navode, nije uskladila svoje akte s Uredbom o uvjetima skladištenja, osiguranja, nabavke, prodaje, zanavljanja, intervencijama na domaćem tržištu i nadzora nad federalnim robnim rezervama još iz 2009. godine, te nije donijela pravilnik o kontroli robe s opisom procedura skladištenja, kontrole i zanavljanja robnih zaliha. Tada je na području Federacije bilo zaključeno 30 ugovora o skladištenju.

''Direkcija nije poduzimala adekvatne mjere za osiguranje uskladištene robe, posebno imajući u vidu visinu iskazanih sumnjivih i spornih potraživanja po osnovu skladištenja robnih rezervi u iznosu od 8.377.456 KM'', tvrde u revizorskom izvještaju.

Revizori navode kako se u postupku zanavljanja kukuruza otuđena roba u količini od 697,602 tona u vrijednosti od 474.369 KM. Direkcija je 6. srpnja i 31. listopada 2017. godine skladištaru Posavina Koka d.o.o. Orašje odobrila produženje roka za zanavljanje robe, a da istu nije adekvatno osigurala, niti je provjerila solventnost skladištara. Naime, u vrijeme odobravanja produženog roka za zanavljanje robe svi računi skladištara bili su blokirani. Krajem 2017. i u 2018. godini Direkcija je poduzela propisane mjere za naplatu navedenih potraživanja.

Direkciji oduzet PDV

Federalni revizori skrenuli su pozornost i na to da je Rješenjem Uprave za neizravno oporezivanje od 17. siječnja 2017. godine Direkciji oduzet PDV broj, jer se postupak deregistracije ne može okončati iz razloga što Direkcija ima višemilijunska dugovanja zbog neizravnih poreza iz ranijih godina.

Problematici robnih rezervi, tvrde revizori, ne pristupa sustavnih i strateški, niti se od strane Vlade Federacije BiH i ostalih nadležnih organa i institucija pridaje potreban značaj, obzirom na neusklađenost Zakona o federalnim robnim rezervama i Uredbe o uvjetima skladištenja, osiguranja, nabavke, prodaje, zanavljanja, intervencijama na domaćem tržištu i nadzora nad federalnim robnim rezervama.

Direkcija za robne revizije FBiH, u kojoj je na čelu Tončo Bavrka, ove godine donijela je deset ugovora za zanavljanje robe, ukupne vrijednosti milijun i 690 tisuća maraka. Od tog iznosa, 20.790 dano je tvrtki Eurobenz d.o.o. za nabavu dizel goriva, dok je ostalo predviđeno za prehranu.

Za opskrbu 500.000 litara suncokretovog ulja u bocama potrošilo se 306.000, koje je nabavio Oskar d.o.o. Kukuruz za stoku težak 4.884 tone kupljen je od firme Mix d.o.o. Orašje za 351.648 KM.

''Malo više psihologija''

Ove godine nabavljeno 18.868 tona pšenice za ljudsku prehranu. Vrijednost kupljenog brašna iznosi 1.011.837 KM, a otkupljeno je od Mix-a d.o.o. Orašje, Mlina Majić d.o.o. Odžak, Mlinpeka d.d. Bugojno,   Mlinsko-pekarske industrije Mlin d.d. Ustikolina i tvrtke Klas d.d. Sarajevo.

Iako se Federacija BiH trenutno nalazi u izvanrednoj situaciji zbog pandemije koronavirusa, prvi čovjek Direkcije, u slučaju nestašice brašna u trgovinama, kaže kako ne bi trebalo biti bojazni.

''Ne bi trebalo biti bojazni za osnovne životne namirnice i gorivo. Imali smo poplavu 2014. godine, pa smo iz nje izašli normalno, ali vidjet ćemo sve. Čini mi se da se malo više psihologija budi kod ljudi nego istinska potreba. Provjerili smo u većim tržnim centrima da nedostaje sapuna i toaletnog papira'', rekao je za Avaz, Bavrka.

Prema pisanju Oslobođenja i njihovim izvorima u Kriznom stožeru FBiH, u slučaju nestašice brašna u robnim rezervama ga ima dovoljno za 60 dana.

Budući da je poslovanje Direkcije robnih rezervi FBiH državna tajna, informacije o količinama i samoj dostatnosti hrane i ostale robe ako kriza s pandemijom potraje, znaju samo predstavnici vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close