Marjan Pipenbaher

Razgovor s glavnim projektantom Pelješkog mosta

Kako će izgledati gradnja Pelješkog mosta, za Jutarnji list je govorio Marjan Pipenbaher, glavni i odgovorni projektant.
Gospodarstvo / Flash | 26. 11. 2017. u 21:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Širina mosta bit će 23,6 m

Deset mjeseci nakon početka radova u moru ispred Neuma niknut će prvi dijelovi Pelješkog mosta kojega će graditi Hrvatska. Za godinu i pol bit će vidljivi prvi piloni, dva stupa i rasponska konstrukcija, a za četiri godine Hrvatska će imati jedan od pet najvećih i najljepših mostova u Europi.

O samom tijeku gradnje Pelješkog mosta danas je Jutarnji list objavio veliki tekst u kojemu su objavili sve tehničke podatke i karakteristike.

Presjek konstrukcije mosta: Sa svake strane bit će jedna vozna i jedna zaustavna traka te visoki štitnici od vjetra.

Most će Malostonski zaljev preskočiti s pet glavnih raspona, dužine po 285 metara. Ukupna širina mosta iznosi 22,5 metara. Prometnu plohu na mostu čine dva kolnika širine po 7,8 metara. Vozna traka širine je 3,5 metara, a zaustavna 2,5 metara. Za zaštitu od udara vjetra bit će postavljena ograda visine 3,2 metra.

Kako će izgledati gradnja, za Jutarnji list je govorio Marjan Pipenbaher, glavni i odgovorni projektant Pelješkog mosta.

''Prvo je doplovljavanje plovnih dizalica. Na stupu broj četiri, gdje se radi temelj mosta, i na mjestu stupa broj šest, gdje se najduži piloni zabijaju u čvrstu stijenu, radit će se testni piloni. Ne zato što sumnjamo u geologiju, nego zato da izvođač na dva testna pilona dokaže kako je sposoban opremom zabiti pilone i napraviti betonsku stopu ispod dna zabijenog pilona. To je važno kako na ostalih 148 pilona poslije ne bi bilo nekih dvojbi. Potom kreće  zabijanje pilona na mjestu stupova broj 5 i 6 te 7, 8, 9 i 10. Slijedi izrada temelja stupa i pilona. Potom se zabetoniraju stupovi i piloni. Morskim putem se dovoze segmenti i čelične rasponske konstrukcije, tjedno po 48 metara. Segmenti se podignu kranom i zavare na već završeni dio čelične konstrukcije. Pristupni dijelovi mosta s kopnene i pelješke strane, dva puta po 300 metara, radili bi se paralelno'', pojašnjava Pipenbaher.

Naglašava kako su u projektiranju mosta imali nekoliko ograničavajućih okolnosti: vjetar, činjenicu da je cijelo područje Malostonskog zaljeva pod okriljem Nature 2000 te financijski okvir.

Opširniji razgovor s glavnim projektantom možete pročitati na stranicama Jutarnjeg lista.

Do kraja sljedećeg tjedna očekuje se odluka o izvođaču Pelješkog mosta, saznaje Nedjeljni Jutarnji. Evaluacija triju ponuda koje su pristigle u Hrvatske ceste u osnovi je završena, a prema dostupnim informacijama, izbor bi mogao pasti na kineski državni konzorcij China Road and Bridge Corporation u kojem su CCCC Highway Consultants, CCCC Second Highway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering.

Kopirati
Drag cursor here to close