Posao propada

Rat u Ukrajini pokrenuo val zatvaranja kafića u zemlji udaljenoj tisuće kilometara

Skok troškova energenata zbog rata u Ukrajini globalno potresa cijene uzrokujući glavobolje građanima i poduzetnicima tisućama kilometara daleko od bojišta.
Gospodarstvo / Flash | 11. 07. 2023. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skok troškova energenata zbog rata u Ukrajini globalno potresa cijene uzrokujući glavobolje građanima i poduzetnicima tisućama kilometara daleko od bojišta. Inflacija i eksplozija cijena struje u Australiji snažno se prelijeva na australske "coffee shopove" čiji je posao posluživanja sendviča uz kavu, naglo postao neisplativ prisiljavajući mnoge na val zatvaranja.

Australska industrija kafića, vrijedna po procjenama 10 milijardi australskih dolara (6 milijardi eura), ujedno najveća izvan Europe po broju stanovnika, ocrtava se kao vidljiva žrtva skupljih komunalija, troškova proizvodnje, plaća i stanarina. Istodobno, rast veće kamatne stope u obuzdavanju inflacije, pritisnuo je građane na skromniju potrošnju smanjujući prihode ugostiteljima, piše Reuters.

Skuplji troškovi života

Skuplje komunalije za sobom vuku i druge troškove, od proizvodnje, plaća, stanarina i kamatnih stopa, zbog čega kafići podižu cijene, stanovnici sve manje troše i automatski se smanjuje broj zaposlenih u istim tim kafićima. Dakle, trostruka šteta i već se jasno vide njeni rezultati.

Ukupno, unazad dvije godine, troškovi su porasli za 16 posto, a građani troše deset posto manje. Uz to, proizvodnja najpopularnije kava s mlijekom ili, kako je tamo nazivaju, "flat white", porasla je za 20 posto. Sve to udaljava ljude od kafića, piše N1.

Posao postaje neisplativ

Posao postaje neisplativ pa se svjedoči valu zatvaranja tradicionalnih australskih kafića, gdje je uobičajeno sjesti na kavu i pojesti sendvič. Dio je to tamošnje kulture, načina na koji milijuni započinju dan. Odnosno, započinjali su ga.

Rezultat je da 50 posto malih tvrtki koje se trenutno prodaju čine ugostiteljski objekti, a šestina tih kafića se zatvori prije nego pronađe kupca. Oni koji ostaju na tržištu sve se češće odlučuju na restrukturiranje i okreću dostavama, odnosno, širenju ponude hrane jer im je to isplativije.

Kopirati
Drag cursor here to close