Okrugli stol u Mostaru

"Prosumeri" u novom zakonskom okviru u FBiH, svi imaju pravo na obnovljive izvore energije

"Energija je javno dobro koje treba biti jednako dostupno svim građanima, a energetska tranzicija treba poslužiti i tome da svaki građanin, svi mi, dobijemo slobodan, pravedan i ravnopravan pristup obnovljivim izvorima energije".
Gospodarstvo / Flash | 16. 02. 2023. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u srijedu je u Mostaru održan Okrugli stol na temu: "Prosumeri u novom zakonskom okviru Federacije Bosne i Hercegovine" na kojem su, pored predstavnika organizatora, učešće uzeli predstavnici Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH, Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije, Grada Mostara, elektroprivrednih poduzeća koja posluju na području Federacije BiH, međunarodnih organizacija GIZ i USAID, Fonda za zaštitu okoliša, kantonalnih ministarstava, gradova i općina u Federaciji BiH, kao i predstavnici nevladinih udruženja.

Informiranje javnosti

Okrugli stol je organiziran s ciljem informiranja javnosti o kategorijama prosumera koje predviđa prijedlog novog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije kao i razlozima uvođenja kategorije prosumera i potencijalnim benefitima za društvo od izgradnje prosumerskih postrojenja.

Stručni suradnik za mašinsku fazu i istraživanje i razvoj u Operatoru za OIEiEK, Armin Đuliman sudionicima je održao uvodnu prezentaciju u kojoj je pozicionirao građansku energiju kao jedan od alata za dekarbonizaciju energetskog sektora.

"Omogućavanje neometanog razvoja građanske energije, odnosno uklanjanja barijera, jednostavnije izgradnje i priključenja prosumerskih postrojenja pozitivno će uticati na ovaj cilj jednako kao i na podizanje svijesti građana o neophodnosti energetske tranzicije", istaknuo je Đuliman.

Iskustva Grada Mostara u provođenju pilot projekta na subvencioniranju izgradnje prosumerskih postrojenja na lokalnom nivou prisutnima je prezentirao Darko Knezović, koordinator projekta ispred Grada Mostara.

"Energija je javno dobro koje treba biti jednako dostupno svim građanima, a energetska tranzicija treba poslužiti i tome da svaki građanin, svi mi, dobijemo slobodan, pravedan i ravnopravan pristup obnovljivim izvorima energije. Tada je to "Dobra energija", istaknuo je Knezović.

Veliki interes za ulaganjem

Sudionici Okruglog stola zajedničkog su stava da u Federaciji BiH vlada veliki interes za ulaganjem u građansku energiju, no za provedbu iste potrebno je usvajanje novog Zakona, kao i priprema podzakonskih akata koji će pojednostaviti proceduru izgradnje i priključenja prosumerskih postrojenja na području Federacije BiH.

Istaknut je i značaj organiziranja ovakvih skupova, ali i potreba za organiziranjem edukativnih radionica za opću javnost i medije kako bi informacije o koristima upotrebe obnovljivih izvora energije blagovremeno stigle do svih zainteresiranih strana u Federaciji BiH.

"Ovim Okruglim stolom otvaramo tekuću godinu poslovanja po pitanju provođenja kampanje podizanja svijesti o korištenju obnovljivih izvora energije, kroz koju ćemo zajedničkom saradnjom sa poslovnom i općom javnosti, ali i medijima, analizirati postojeće stanje Federacije BiH u sektoru obnovljivih izvora energije, te na osnovu toga donijeti prijedloge za unaprjeđenje sektora obnovljivih izvora energije, a time i  većeg interesa za investiranjem u ovaj sektor", istaknuo je direktor Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, Edim Memić.

Kopirati
Drag cursor here to close