Očekuju se velike štete

Prilagođeni SSP stupa na snagu – Proizvođači hrane nezadovoljni!

Gospodarstvo / Flash | 01. 02. 2017. u 07:39 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas stupa na snagu prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europske unije i BiH, a proizvođači hrane u našoj zemlji upozoravaju da će zbog toga imati velike štete, te da čak proizvodnja hrane u BiH dolazi u pitanje, piše BHRT.

Sporazum je prošle godine potpisan i pored protivljenja poljoprivrednika i stočara, koji su bili spremni i na razne vrste prosvjeda, ukoliko domaća proizvodnja bude trpjela zbog uvoza strane robe.

Sporazum je potpisan tek nakon što je Vlada Njemačke prihvatila da nadoknadi štetu koju će pretrpjeti poljoprivrednici, a početkom ove godine je priopćeno da od te najavljene pomoći neće biti ništa.

Poljoprivrednici na ulicama

Ovakav ishod situacije ponovo aktualizira mogućnost izlaska poljoprivrednika na ulice. Oni tvrde da će, bez pomoći, štete biti milijunske, a nisu isključene blokade putova, te druge vrste otpora štetnom sporazumu, prema mišljenju proizvođača hrane.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BIH (UPFBIH) Nedžad Bićo, rekao je za FTV da je glavni problem je neusvajanje strategije na državnom nivou, te opiranje političara iz RS-a da se ne pravi strategija na nivou države.

''Malo je novaca malo se novaca izdvaja iz proračuna, a nema fondova. IPA bespovratna sredstva se ne mogu koristiti dok nema strategije. To su pare bez para'', kazao je Bićo.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH Mehmed Nikšić izjavio je da stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za proizvođače mlijeka u BiH 1. veljače neće značiti ništa jer je i dosad uvoz bio nekontroliran.

Povodom današnjeg stupanja na snagu prilagođenog Sporazuma zbog pristupanja Hrvatske u EU, i dalje ne postoji konsenzus o tome kolike su štete za naše poljoprivrednike. U Delegaciji EU tvrde da većih promjena za naše poljoprivrednike neće ni biti, jer se, kako su istaknuli, prilagođavanje uglavnom odnosi na Hrvatsku, koja je s BiH trgovala pod uvjetima CEFTA, te da se promjene odnose samo na to da taj režim koji je već bio bude primjenjivan ubuduće.

Njemačka neće pružiti pomoć?

S druge, pak, strane, poljoprivrednici smatraju da je sporazum suprotan njihovom interesu te da on pogoduje samo krupnim proizvođačima iz EU. Oni su naveli da su očekivali da će im Njemačka pružiti financijsku pomoć kako bi se prilagodili novom režimu koji će stupiti na snagu. Međutim Nijemci su rekli da će pružiti svu potrebnu tehničku pomoć, ali ne financijsku te da je to bilo rečeno od samog početka. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača u RS, kaže da je bilo teško i očekivati da će ih Njemačka financijski podržati, pišu Nezavisne novine.

"Jedino što može spasiti poljoprivrednike u RS je povećanje subvencija od strane Vlade RS, a ne pomoć njemačke države ili EU", smatra on.

U Delegaciji EU, pak, navode da trgovina između EU i BiH ostaje liberalizirana, osim manjeg broja osjetljivih proizvoda, te da ovakav režim ide u prilog BiH.

"BiH je u posljednje tri godine iskoristila nepostojanje napretka u pregovorima za uvođenje carine i ograničenja na izvjestan broj proizvoda za koje se ranije vršilo trgovanje sa Hrvatskom prema CEFTA. Ta ograničenja će se postupno uklanjati. Zauzvrat, EU je prihvatila da odobri dodatne koncesije BiH na tri do četiri proizvoda koji su još predmet količinskih ograničenja. Izvozne kvote u BiH za ove proizvode su povećane, unatoč činjenici da je u prošlosti BiH koristila samo dio tih kvota", kažu oni.

Slaba konkurentnost

Navode da glavni problem poljoprivrede u BiH nije SSP već slaba konkurentnost te da treba raditi na reformama koje će tu konkurentnost povećati. Istovremeno, iz Svjetske banke ističu da studija koju su oni trebali da izrade do kraja siječnja o utjecajima na bh. poljoprivredu zbog prilagođavanja SSP-a još nije gotova i da će biti završena za otprilike dva tjedna.

"Radi se samo o tehničkim stvarima. Našem timu je bilo potrebno malo više vremena za analizu i obradu podataka", naglasila je ona.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da će se primjena adaptiranog SSP-a različito odraziti na određene grane proizvodnje. Tvrde da će nekim proizvođačima odgovarati, a drugima ne. Na udaru konkurencije iz EU bit će mesna i mliječna industrija.

Ipak, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović poručuje da će koristi imati proizvođači vina, ribe i šećera.

Inače, stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju značajno je za BiH jer se tim sporazumom potvrđuje državi potpisnici status pridruženog člana i status potencijalnog kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close