Za povećanje broja putnika

BiH u borbi za povećanje letova i prisutnosti aviokompanija: Ukida se taksa za putnike

Izmjena propisa donesena je s ciljem povećanja broja letova i ozbiljnijeg razvoja avionskog prometa u zemlji i rezultat je niza sastanka održanih posljednjih nekoliko mjeseci između predstavnika međunarodnih aerodroma.
Gospodarstvo / Flash | 20. 12. 2023. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte, usvojilo je jednogodišnji moratorij na taksu za putnike u odlasku koji stupa na snagu početkom naredne godine.

Potiču aviokompanije da povećaju prisutnost u BiH

"Na ovaj način potičemo strane aviokompanije da povećaju svoje prisustvo u BiH i otvore što više linija iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle i Mostara, a sve u cilju povećanja broj putnika", rekao je ministar Forto.

Izmjena propisa donesena je s ciljem povećanja broja letova i ozbiljnijeg razvoja avionskog prometa u zemlji i rezultat je niza sastanka održanih posljednjih nekoliko mjeseci između predstavnika međunarodnih aerodroma, Ministarstva komunikacija i prometa BiH, BHDCA i članova Komisije za promet i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Broj putnika u 2022. godini veći za 81 posto

Podsjećamo, broj putnika na bh. aerodromima u 2022. godini bio je veći za 81,47 posto.

U 2022. godini na četiri aerodroma u Bosni i Hercegovini ukupno je ostvareno 24.009 operacija, što je u usporedbi s 2021. više za 39 posto, podaci su Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close