Santiago de Compostela

Poznato hodočasničko mjesto uvodi turističke takse

Grad je 2022. godine zabilježio nevjerojatne brojke - preko 400 tisuća hodočasnika, što je puno više nego u vrijeme prije pandemije, a ovog ljeta očekuje se još više posjetitelja. Prijedlog je da se turistička pristojba uvede 2025. godine.
Gospodarstvo / Turizam | 02. 08. 2023. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Masovni turizam, koji se pripisuje procvatu putovanja nakon pandemije koronavirusa, prisiljava zemlje na poduzimanje mjera za postizanje ravnoteže između zdravog turističkog sektora i dobre kvalitete života...
 
Povijesni grad Santiago de Compostela – dom kultne katedrale na hodočašću Camino de Santiago, trebao bi uvesti turističku pristojbu u nastojanju da suzbije prekomjerni turizam, piše Punkufer.

Nevjerovatne brojke posjeta

Grad je 2022. godine zabilježio nevjerojatne brojke - preko 400 tisuća hodočasnika, što je puno više nego u vrijeme prije pandemije, a ovog ljeta očekuje se još više posjetitelja. Prijedlog je da se turistička pristojba uvede 2025. godine, a trebala bi iznositi između 0,50 i 2,50 eura, ovisno o vrsti smještaja.
 
Španjolski dužnosnici vjeruju da bi porezom mogli prikupiti između 2,5 i 3 milijuna eura godišnje za grad, koje bi se zatim koristile za održavanje povijesnog središta. Kako smo već napomenuli, ovakva pristojba nije nikakva novost, jer druge regije u Španjolskoj (ali i drugi gradovi diljem svijeta) već odavno naplaćuju pristojbu.

"Želimo udobni grad koji diše"

Barcelona od turista zarađuje između 2 i 7 eura po noćenju, dok Baleari naplaćuju posjetiteljima starijima od 16 godina između 1 i 4 eura po noćenju.

"Želim da Santiago de Compostela prestane biti samo turističko odredište i mjesto zabave za turiste", rekao je novoizabrani gradonačelnik Goretti Sanmartin i dodaje:  

"Želim Santiago iz kojeg ne treba bježati zbog nekontroliranog turizma. Da, želimo imati bogati i uspješni turistički sektor, ali i udobni grad koji diše."

Kopirati
Drag cursor here to close