Reče vlast

Poruka gospodarstvenicima: Sreća što vlast nema pretjerano velik autoritet

Gospodarstvo / Flash | 22. 05. 2017. u 09:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić jutros je na otvaranju Sarajevo Business Foruma 2017 poželio dobrodošlicu gostima iz inozemstva u Bosnu i Hercegovinu, zemlju koja, kako je naveo, pruža mnoge prilike za ulaganje.

Dodao je kako ne treba kriti da je BiH opterećena određenim političkim problemima, koji nisu veliki kao u prošlosti, ali dobra strana toga što vlast nema pretjerano velik autoritet je manje uplitanje politike u ekonomiju.

''Zahvaljujući našem sustavu mi već godinama imamo jednu od najnižih stopa PDV-a u Europi i najmanje se još deceniju neće mijenjati, imamo Valutni odbor i naša valuta je izravno vezana za euro, bankarski sektor je samostalan i bez političkog utjecaja'', naveo je Ivanić i dodao da BiH ima još prednosti koje se često ne vide jer se previše bavimo političkim razlikama.

Istaknuo je kako je obveza političara da mijenjaju imidž zemlje i da učine sve da on bude bolji, te će onda mnogi ozbiljni investitori doći.

Ivanić smatra kako je za dolazak stranih investitora važno da domaći dobro funkcioniraju i ostvaruju dobre rezultate, te da ako se tome posvetimo možemo postići dobar napredak.

Naglasio je kako je u BiH prevelika nezaposlenost i da iz zemlje odlazi jako puno mladih, a da te trendove moramo po svaku cijenu zaustaviti.

''Najbolji način za to je da ostavimo po strani političke razlike za koje znamo da ih ne možemo brzo rješavati i da se okrenemo poboljšanju imidža zemlje i stvaranju uvjeta za dolazak investitora'', naglasio je Ivanić.

Ministar ekonomskih poslova Indonezije Darmin Nasution prenio je poruku potpredsjednika njegove zemlje Muhammada Jusufa Kalla o iskustvima Indoneziju u provođenju politike za koju se nada da će biti od koristi na ovogodišnjem Forumu.

Rekao je kako tema "Jedna regija jedna ekonomija" ima sve veću važnost u jačanju regionalnog ekonomskog razvoja, kako u jugoistočnoj Europi tako i u jugoistočnoj Aziji, ali i suradnja između ta dvije regije.

''Primjećujem da BiH ima relativno stabilnu rastuću ekonomiju a njena strateška lokacija čini je održivim čvorištem za poslovne zajednice u regiji s više od 30 milijuna ljudi'', naveo je Nasution.

Očekuje da Indonezija i Bosna i Hercegovina postanu čvorišta za povezivanje jugoistočne Azije i jugoistočne Europe i rade na promociji stabilnosti i ekonomskom razvoju.

Kopirati
Drag cursor here to close