Energetske dozvole

Polog - Izdane suglasnosti za izgradnju fotonaponskih elektrana

U informaciji se navodi da je razvoj projekta ove vrste i veličine od kapitalne važnosti za Grad Mostar.
Gospodarstvo / Flash | 22. 12. 2023. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / 

Vlada Federacije BiH usvojila je informacije i dala prethodne suglasnosti Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije u postupku izdavanja energetske dozvole privrednom društvu Pozitron d.o.o. Mostar za izgradnju fotonaponskih elektrana "Liwno 1", "Liwno 2", "Liwno 3", "Liwno 4", "Liwno 5" i "Liwno 6", instalirane nazivne snage 4,5 MW, odobrene snage priključenja 4,5 MW, planirane godišnje proizvodnje električne energije od 8,221 GWh, koja se planira graditi na lokalitetu Polog, Grad Mostar.

U informaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, između ostalog, navedeno je da je kod izgradnje svake fotonaponske elektrane predviđeno postavljanje po 7.776 modula pojedinačne snage 700 Wp, što bi značilo ukupnu instalaciju 5.443,2 kWp.

Također je navedeno da će razvoj fotonaponskih elektrana ''Liwno'' biti od općeg značaja kako za lokalnu, tako i za regionalnu zajednicu. Pored prihoda, ostvarilo bi se i smanjenje emisije CO2 u iznosu većem od 3.5T u odnosu na elektrane koje za proizvodnju električne energije koriste kruta goriva. Također, ovim konceptom bi se ostvarile i uštede na emisijama polutanata SO2, NOx i čvrstih čestica.

U informaciji se navodi da je razvoj projekta ove vrste i veličine od kapitalne važnosti za Grad Mostar, prioćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close