Brend grada

Livno: Vjetroelektrana Ivovik podržala udruženje za zaštitu divljih konja

Nekada je bilo tek 167 divljih konja, a sada njihov broj prelazi tisuću - i to je impresivan rezultat koji zaslužuje podršku.
Gospodarstvo / Flash | 17. 10. 2023. u 09:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U blizini grada Livna, gdje se nalazi projekt vjetroelektrane Ivovik, može se vidjeti jedinstven i rijedak fenomen - divlji konji.

Ove plemenite životinje, koje su već postale brend ovog grada, slobodno šetaju nepreglednim livadama i krševima, a ponekad zalutaju i do gradilišta Ivovika, gdje su osvojile srca njihovih radnika. Zbog toga se nisu dvoumili kada im je pismom Planinarsko-ekološkog društva Borova Glava iz Livna tražena potpora za njihovu brigu o divljim konjima.

Doniranje hrane

Proteklih godina, populacija divljih konja suočavala se sa izazovima zbog nedostatka staništa, sistematske brige i ograničenih resursa. Kako se moglo saznati od članova ovog Udruženja, nekada je bilo tek 167 divljih konja, a sada njihov broj prelazi tisuću - impresivan rezultat koji zaslužuje podršku.

To je ponukalo Vjetroelektranu Ivovik da upozna predstavnika spomenutog Udruženja i obiđe objekat na vrhu planine koji služi kao planinarska kuća i skladište hrane za konje. Na putu su naišli na par grupa konja, u čijem ponašanju, zapravo, nije bilo ničeg divljeg; odmah su prišli i zabilježeni su nezaboravni trenuci sa njima.

Pomenuta tvrtka je odlučila donirati hranu za konje tijekom zime, kada su im resursi na otvorenom oskudni. Predstavnik Udruženja također je tražio pomoć Ivovika u održavanju prirodnih bazena iz kojih se konji napajaju, uz pomoć mašina sa gradilišta. S tim ciljem, predstavnici tvrtke i izvođača radova obišli su dvije takve bare najbliže vjetroelektrani Ivovik i razmatrali najbolji način i vrijeme da se izvrši čišćenje i reparacija.

Društvena odgovornost je imperativ

Od tvrtke se sve više očekuje da se uključe u aktivnosti koje donose korist društvu i okolišu, a ne da samo teže profitu. Kada firme aktivno doprinose društvenim ciljevima u zemlji domaćinu, kao što je podupiranje obrazovanja, očuvanje okoliša ili razvoj zajednice, stječu povjerenje i poštovanje lokalnog stanovništva. Iz Ivovika kažu da uvijek nastoje svoje djelovanje uskladiti sa svojim vrijednostima i doprinijeti općem dobru. Nadaju se da će potaknuti više stranih kompanija u BiH, posebno kineskih, da daju prioritet društvenoj odgovornosti i na taj način izgrade snažne odnose sa lokalnim partnerima, jačajući međusobno povjerenje i rast.

Društvena odgovornost više nije izbor već imperativ za tvrtke. Integrirajući je u svoje temeljne vrijednosti i poslovne prakse, firme mogu dijeliti dividende svog uspjeha, osiguravajući dugoročnu održivost i bolju budućnost za sve.

Ivovik je projekat vjetroelektrane instalirane snage 84 MW koja je nedavno završila izgradnju. Nalazi se u Livnu i Tomislavgradu, u Kantonu 10. U pitanju je zajednička investicija dvije velike kineske državne kompanije PowerChina Resources i Genertec, i prva kineska investicija u Bosni i Hercegovini. Vjetropark se sastoji od 20 turbina, iz kojih se očekuje proizvodnja 259 GWh električne energije godišnje, kojom će se opskrbljivati 100 tisuća kućanstava. Očekuje se da će Ivovik uvelike pridonijeti redukciji emisije CO2 u BiH, za čak 240.000 tona godišnje. Projekat je već dobio priznanje FIPA-e za vrijednu investiciju, koja prelazi 130 milijuna eura. Investitori najavljuju probni rad ove vjetroelektrane početkom sljedeće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close