Obnovljivi izvori

Hercegovina je spremna za solarne elektrane ogromnog kapaciteta

Navodi se kako u trenutnom odnosu izvora energije u Bosni i Hercegovini industrija uglja i lignita proizvodi više od polovine (60%) električne energije, hidroelektrane 35%, a vjetroelektrane samo 2%.
Gospodarstvo / Flash | 13. 11. 2023. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovina je spremna za razvoj solarnih elektrana ogromnog kapaciteta, tvrdi Farooq Sher, izvanredni profesor Sveučilišta Nottingham Trent, nakon dvije godine istraživanja kapaciteta i potencijala obnovljivih izvora energije u našoj zemlji.

On je za pv magazine rekao kako je Hercegovina savršena za velike solarne elektrane ali i izrazio dvojbu zbog velike ovisnosti o uglju kao trenutnom temelju energetske proizvodnje.

"Potencijal za zamjenu uglja obnovljivim izvorima energije postoji – ali samo ako vlasti promjene određene politike", rekao je.

Sher je do ovog zaključka došao nakon dvije godine istraživanja obnovljivih izvora energije u regiji. Rezultate je nedavno objavio u Renewable and Sustainable Energy Reviews, u koautorsko studiji Perspektive potencijala i razvoja obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini.

Studija istražuje hidroenergiju, energiju vjetra, sunca, geotermalnu i bioenergiju. Navodi kako u trenutnom odnosu izvora energije u Bosni i Hercegovini industrija uglja i lignita proizvodi više od polovine (60%) električne energije, hidroelektrane 35%, a vjetroelektrane samo 2%, piše Manager.ba.

Prema posljednjim objavljenim podacima Međunarodne asocijacije za obnovljivu energiju (IRENA), Bosna i Hercegovina prošle godine instalirala skromnih 107 MW solarnih kapaciteta. Sher smatra kako je BiH spremna za više solarne energije, jer ima snažan potencijal zbog svoje klime.

Hercegovina je posebno optimalna za solarnu energiju jer ima 2.400 sati godišnje sunčeve svjetlosti s količinom zračenja od 1.500 kWh/m2 godišnje.

IRENA objavila vlastitu ocjenu o spremnosti Bosne i Hercegovine za obnovljive izvore energije. Smatra kako je, unatoč energetskoj sigurnosti i neovisnosti, Bosna i hercegovina opterećena zagađenjem zraka i utjecajem na zdravlje sadašnjih izvora energije zbog sagorijevanja fosilnih goriva i drveta.

Razlog za nedovoljnu iskorištenost Sher vidi u visokom početnom trošku ulaganja u solarne izvore energije, te nedostatku legislative zbog činjenice kako Bosna i Hercegovina nije članica Europske unije.

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close