Centar za životnu sredinu

Podnesena žalba zbog planiranih HE i MHE na Neretvi

Organizacije za zaštitu životne sredine - Centar za životnu sredinu, Aarhus centar Sarajevo, Riverwatch, Euronatur, ClientEarth i CEE Bankwatch mreža podnijeli su danas žalbu protiv Bosne i Hercegovine
Gospodarstvo / Flash | 22. 10. 2020. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacije za zaštitu životne sredine - Centar za životnu sredinu, Aarhus centar Sarajevo, Riverwatch, Euronatur, ClientEarth i CEE Bankwatch mreža podnijeli su danas žalbu protiv Bosne i Hercegovine Tajništvu Bernske konvencije o zaštiti europskih divljih životinja i prirodnih staništa zbog nedostatka zaštite gornjeg toka rijeke Neretva od planiranih osam hidroenergetskih objekata.

Planirani projekti na ovom području su hidroelektrana Ulog od 35 MW i sustav od sedam manjih hidroelektrana koje čine hidroenergetski sustav (HES) Gornja Neretva. Ove hidroelektrane će pretvoriti veći dio gornjeg dijela rijeke - dionice od oko 30 km - u niz brana, cijevi i rezervoara koji se nastavljaju jedan na drugi.

Žalba ovom Tajništvu je uslijedila nakon žalbe koju je ova grupa organizacija podnijele ranije ove godine Tajništvu Energetske zajednice, ističući ozbiljne nedostatke u postupcima izdavanja dozvola za ove projekte. Procjene utjecaja na životnu sredinu urađene za ove projekte identificirale su nekoliko značajnih vrsta prisutnih u blizini lokacije hidroelektrana, ali je ipak zaključeno da projekti mogu ići u realizaciju. Iako je područje neadekvatno istraženo, poznato je da su prisutne rijetke vrste, uključujući medvjede, vukove, vidre i rakove, kao i određenu vrstu pastrmke.

Centar za životnu sredinu je u svibnju pokrenuo i upravni spor protiv odluke Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zbog odluke da za prvu fazu projekta HES Gornja Neretva nije potrebna procjena utjecaja na životnu sredinu. Odluka je donesena usprkos tome što je Republički zavod za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa izrazio protivljenje planiranom projektu Gornje Neretve i naglasio da će hidroelektrane imati ogroman utjecaj na rijetke, endemske i reliktne vrste.

''Prema dosadašnjim istraživanjima, područje oko izvora i gornjeg toka rijeke Neretve potvrđeno je kao izuzetno očuvan ekosustav. Ove projekte treba zaustaviti zbog izuzetne vrijednosti ovog područja, jer nikakve mjere ublažavanja ne bi mogle sačuvati ovo područje'', istaknula je Jelena Ivanić, koordinatorica kampanje Sačuvajmo Plavo srce Europe iz Centra za životnu sredinu.

Kampanja "Sačuvajmo plavo srce Europe" (https://balkanrivers.net/)  ima za cilj zaštitu najvrjednijih rijeka na Balkanu od izgradnje hidroelektrana. Kampanju koordiniraju nevladine organizacije Riverwatch i EuroNatur, a provode je sa partnerskim organizacijama iz zemalja Balkana. Lokalni partneri u Bosni i Hercegovini su Centar za životnu sredinu i Aarhus centar Sarajevo.

''Gornji tok rijeke Neretve prirodni je dragulj Balkana. S okolnim netaknutim šumama, čini područje divljine koje je bez premca u Europi. Hidroenergetski projekti ne bi samo uništili ovaj ekosustav, već bi i Bosna i Hercegovina prekršila ratificirane međunarodne sporazume. Zbog toga podnosimo ovu žalbu”, naglasio je Ulrich Eichelmann, koordinator kampanje Sačuvajmo plavo srce Europe iz Riverwatcha.

Kopirati
Drag cursor here to close