Implementacija

Ponovno upozoravanje: Nužna hitna obustava gradnje mHE u BiH

Rok za postupanje Vlade FBiH po Zaključku o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana u FBiH, koji nema adekvatnu pravnu snagu, ističe u srijedu, 23. rujna 2020. godine.
Gospodarstvo / Ekologija | 18. 09. 2020. u 19:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacije za zaštitu okoliša širom svijeta pružaju podršku Koaliciji za zaštitu rijeka u BiH te zahtijevaju od Premijera Vlade Federacije BiH (FBiH) Fadila Novalića, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije i Parlamenta FBiH – da se Zaključak o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana u FBiH - koji je od strane Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojen 23. lipnja 2020. godine - hitno implementira u cijeloj FBiH.

Ekolozi su za implementaciju, bilo izmjenom postojećeg zakonodavstva ili donošenjem novih propisa, kojim bi se odmah zabranila i spriječila daljnja nekontrolirana gradnja malih hidroelektrana u FBiH.

Ovom kampanjom se, navode inicijatori, apelira i na odgovorne u Republici Srpskoj (RS) da postupe na isti način te formalnom zabranom gradnje malih hidroelektrana na svim rijekama i u RS-u, prošire zaštitu voda na prostoru cijele države.

Rok za postupanje Vlade FBiH po Zaključku o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana u FBiH, koji nema adekvatnu pravnu snagu, ističe u srijedu, 23. rujna 2020. godine.

U slučaju da Vlada FBiH ne postupi po ovom Zaključku, odnosno Parlament FBiH isti ne usvoji u formi posebnog zakona, nastavit će se sa ugrožavanjem 1.000 kilometara toka divljih rijeka, kvalitete života lokalnih zajednica, prava na pristup pitkoj vodi, turistički potencijali zemlje, kao i priroda i divlje životinje koje ovise o zdravim vodotocima, priopćeno je iz Udruženja "Aarhus centar u BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close