Agencija za statistiku BiH

Počinje peta anketa o potrošnji domaćinstava

Anketa će se provoditi tijekom 2020. godine, počevši od 1. siječnja na reprezentativnom uzorku od oko 10.000 slučajno odabranih domaćinstava od kojih je 5.500 u Federaciji BiH, 3.250 u Republici Srpskoj i 1.200 u Brčko distriktu.
Gospodarstvo / Flash | 27. 12. 2019. u 08:33 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u suradnji s entitetskim zavodima za statistiku, s prvim danima 2020. godine počet će provoditi petu po redu anketu o potrošnji domaćinstava u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Anketa će se provoditi tijekom 2020. godine, počevši od 1. siječnja na reprezentativnom uzorku od oko 10.000 slučajno odabranih domaćinstava od kojih je 5.500 u Federaciji BiH, 3.250 u Republici Srpskoj i 1.200 u Brčko distriktu.

“Glavni cilj i svrha ankete o potrošnji domaćinstava je da se dobiju podaci o veličini i strukturi potrošnje domaćinstava u BiH, osnovnim demografskim i socioekonomskim karakteristikama njihovih članova, uvjetima stanovanja, izvorima i veličini prihoda, investicijama, socijalnoj uključenosti, zdravlju i slično“, naveli su iz Agencije za statistiku.

Dodaje se da će oko 70 anketara akreditiranih od strane statističkih institucija u zemlji prikupljati podatke o izdacima za hranu i piće, stanovanje, namještaj, odjeću i obuću, zdravstvo, prevoz, komunikacije, rekreaciju, kulturu i obrazovanje, o drugim proizvodima i uslugama, kao i informacije o članovima domaćinstva (veza sa nosiocem domaćinstva, starosna dob, bračni status, obrazovanje, status aktivnosti, područje djelatnosti), kao i podatke o karakteristikama stanovanja.

Ankete o potrošnji u domaćinstvima provode se, svakih četiri ili pet godina, u skladu sa međunarodnim standardima i metodološkim preporukama EUROSTAT-a što omogućava međunarodnu uporedivost podataka. Anketa o potrošnji domaćinstava u BiH je prvi put provedena 2004, a posljednji 2015. godine.

“Zbog značaja ovog projekta statističke institucije mole nositelje domaćinstava za aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantiraju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe“, istaknuli su iz Agencije za statistiku BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close