Agencija za statistiku BiH: Popis stanovništva u BiH završen je 2016.

Agencija za statistiku BiH reagirala je povodom, kako su naveli, netočnih informacija koje se zadnjih dana plasiraju u javnost da Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine nije završen.
Vijesti / Politika | 14. 11. 2018. u 10:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:  Bljesak.info / Obrazac za popis stanovništva

Agencija za statistiku BiH, kao krovna statistička institucija u BiH, priopćila je da je u suradnji sa entitetskim zavodima za statistiku uspješno završila sve aktivnosti na provedbi Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, a u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, Metodologijom za pripremu, organiziranje i provođenje popisa stanovništva, kao i međunarodnim standardima i preporukama vezanim za popis.

Agencija za statistiku BiH reagirala je povodom, kako su naveli, netočnih informacija koje se zadnjih dana plasiraju u javnost da Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine nije završen.

''Legitimitet rezultatima popisa iz 2013. godine, kao i načinu na koji je proveden cjelokupan proces, dala je Međunarodna promatračka misija (IMO), koja je imala zadatak da nadzire pripreme i provedbu popisa stanovništva u cilju da se osigura da je u skladu sa standardima koji vrijede za države, članice EU'', podsjećaju iz Agencije za statistiku BiH.

IMO je, dodaju, na završnoj pres-konferenciji 12. listopada 2016. zaključila da je popis u potpunosti proveden u skladu sa Zakonom o popisu, međunarodnim standardima i preporukama i statističkim standardima, te da su rezultati valjani, jer je cijeli proces proveden u skladu s međunarodnim standardima.

Delegacija Europske komisije u BiH, kao jedan od najznačajnijih partnera i donatora statističkih institucija u popisu, također je, naglašavaju iz Agencije, prihvatila rezultate popisa kao relevantne i međunarodno uporedive.

Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, definirani su poslovi i obaveze Agencije za statistiku BiH, koji između ostalog uključuju i utvrđivanje jedinstvene i međunarodno uporedive metodologije popisa, kao i jedinstvenog programa obrade podataka i izračunavanja rezultata popisa.

Kada je riječ o objavljivanju rezultata popisa, obaveze Agencije i entitetskih zavoda su propisane Zakonom o izmjenama zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine kojim je utvrđena objava preliminarnih rezultata popisa u roku od 90 dana nakon završetka popisivanja, kao i objava konačnih rezultata popisa određene jedinstvenim programom najkasnije do 1. srpnja 2016. godine.

Iz Agencije za statistiku pojašnjavaju da je popis osoba koje žive u inostranstvu definiran članom 40. Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, gdje je u stavu 5. ovog člana navedeno: "Unos, kontrola, obrada i publiciranje prikupljenih podataka o ovim osobama uradit će Agencija zajedno s entitetskim zavodima za statistiku, odvojeno od popisa iz člana 7. ovog zakona.“

Prema odredbama člana 40. Agencija za statistiku BiH (direktor) je propisao sadržaj posebnog popisnog obrasca za popis osoba koje žive u inostranstvu. Obrazac je, zajedno sa uputstvom za njegovo popunjavanje, objavljen na web stranici Agencije.

Na ovaj način prikupljeno je ukupno 63.014 obrazaca. Prema službenim podacima iz registara stanovništva država u kojima borave ove osobe, broj popisanih osoba (odnosno dostavljenih obrazaca za osobe) čini tek pet do šest posto od ukupne populacije stanovništva BiH koje žive u inostranstvu a imaju prebivalište u BiH i odsutni su duže od 12 mjeseci.

Iz Agencije za statistiku BiH navode nekoliko važnih činjenica radi što jasnijeg razumijevanja rezultata popisa osoba koje žive u inostranstvu.

Odaziv pet do šest posto od ukupne populacije osoba koje žive u inostranstvu nije dovoljno za dobijanje pouzdanih statističkih indikatora da se predstave karakteristike navedene populacije. Prema principima dobre prakse zvanične statistike s aspekta stope odgovora popisivanih jedinica (što je samo jedan od više indikatora kvaliteta statističkog istraživanja), za relevantnost statističkog istraživanja, neophodan je odziv od najmanje 70 do 80 posto da bi rezultati bili pouzdani, uporedivi i odražavali stvarnu sliku ciljne populacije.

Kako se dodaje u priopćenju, osnovni vodeći principi u radu službene statistike BiH su Kodeks prakse europske statistike i Principi zvanične statistike utvrđeni od Statističke komisije UN-a po kojima statističke institucije između ostalog moraju prikupljati statističke podatke koji zadovoljavaju test upotrebljivosti kod korisnika i staviti ih na raspolaganje javnosti, da bi se ispoštovalo pravo građana na javnu informaciju.

''U vezi sa prethodno navedenim, možemo zaključiti da prikupljeni podaci o broju osoba koje žive u inostranstvu nije reprezentativan i potpuno je nerelevantan za bilo kakvo dalje korištenje, jer ne odražava stvarni broj osoba iz BiH koje žive u inostranstvu. S obzirom na nedovoljan obuhvat ovako prikupljenih podatka, eventualna obrada i publiciranje ovih podataka, dovela bi ključne korisnike podataka u potpunu zabunu kada je riječ o broju i karakteristikama osoba iz BiH koje žive u inostranstvu'', navodi se u priopćenju Agencije za statistiku BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close