U sklopu kampanje „Generacija za ravnopravnost“

Ozvaničen početak rada Partnerstvo za ekonomsku pravdu i prava u BiH

Fokus ovog partnerstva u Bosni i Hercegovini bit će na ekonomiji brige i njege.
Gospodarstvo / Flash | 05. 10. 2021. u 14:54 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Događajem “Partnerstvo za ekonomsku pravdu i prava: Koja je ekonomska vrijednost brige?”, koji je 5. listopad održan u Sarajevu, ozvaničen je početak rada Akcione koalicije za ekonomsku pravdu i prava u BiH. Ovo partnerstvo, kao dio UN Women globalne kampanje „Generacija za ravnopravnost“, posvećene unapređivanju rodne ravnopravnosti širom svijeta, osmišljeno je s ciljem reagiranja na ključna ograničenja s kojima se žene i djevojčice suočavaju u ekonomiji. Fokus ovog partnerstva u Bosni i Hercegovini bit će na ekonomiji brige i njege.

Uvodna obraćanja održali su Dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH/Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, NJ.E. Matthew Field, britanski ambasador u BiH, te Lisa Curman, zamjenica šefice Odjela za razvojnu suradnju pri Ambasadi Švedske u BiH.

„Jedan od ključnih ciljeva koje podržavaju Ujedinjene nacije u BiH je da što više žena bude aktivno na tržištu rada, s obzirom da podaci pokazuju da ih je trenutno aktivno samo 36.5%. Posvećeni smo suradnji sa svim relevantnim institucijama na pronalaženju sistemskih rješenja koja bi pokrila oblasti brige o djeci, starijima i o ranjivim kategorijama stanovništva, o kojima se često ne govori ili koja su jednostavno zanemarena. U tom smislu, nedostatak dostupnosti podataka o ekonomiji brige razvrstanih po spolu predstavlja značajan izazov na kojem također želimo raditi sa našim ključnim partnerima,“ rekla je Dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH.

“Usluge čuvanja djece, socijalne usluge, pružanje njege od strane članova/ica porodice i zajednice imaju veliku ekonomsku i društvenu vrijednost, ali se ne vrednuju novčano. I plaćeni i neplaćeni rad, pogotovo onaj koji obavljaju žene, mora biti jednako vrednovan i zajedno ćemo raditi na tome”, istaknula je Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Centralni događaj, koji je održan u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, putem Zoom platforme i Facebook Live kanala pratilo je više od 100 sudionika/ca iz cijele BiH. Tom prilikom, NJ.E. Matthew Field, britanski ambasador u BiH, uputio je sljedeću poruku: “Rodna ravnopravnost koristi svima i zbog toga je Ujedinjeno Kraljevstvo zagovara širom svijeta. U BiH radimo na tome da zemlja postane mjesto s jednakim šansama za dječake i djevojčice, za muškarce i žene. Partnerski pristup će nam pomoći da ubrzamo kolektivnu akciju, pokrenemo ulaganja i donesemo promjene. Ponosni smo na suradnju s našim partnerima, UN Women, Ambasadom Švedske i Fondacijom 787, i radujemo se njenom nastavku. Ova inicijativa podrazumijeva veću svjesnost vlasti o pitanjima s kojima se žene suočavaju i bolji pristup fondovima i rodno-odgovornim proizvodima i uslugama koje će ženama dati prilike koje muškarci često imaju zdravo za gotovo.“

Akciona koalicija za ekonomsku pravdu i prava adresirat će ključna ograničenja s kojima se suočavaju žene i djevojčice u ekonomiji, kroz provedbu aktivnosti s ciljem sveobuhvatnih promjena do 2026. godine. Jedan od strateških partnera ovog procesa na globalnom nivou je Švedska.

“Nadamo se da će širok spektar uključenih aktera, uključujući organizacije civilnog društva i aktiviste/kinje, iskoristiti ovu priliku da zahtijevaju promjene, da na odgovornost pozivaju one koji mogu promijeniti ekonomsku stvarnost žena i djevojčica, i da donose hrabre odluke kako bi se poboljšala situacija za muškarce i žene, kao i djevojčice i dječake”, rekla je Lisa Curman, zamjenica šefice Odjela za razvojnu suradnju u Ambasadi Švedske u BiH.

Nakon uvodnih obraćanja, o iskustvu i izazovima u pokretanju vlastitog biznisa govorila je Elvira Ganibegović, poduzetnica i vlasnica dječjih vrtića Kidtropolis u Zenici. Kroz panel diskusiju “Koje su različite perspektive o ekonomiji brige?”, svoja viđenja o temi iznijele su sudionice Berina Omerović, menadžerica ljudskih potencijala u kompaniji Isatis Software Solutions, Vildana Bešlija, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i Aida Hrnjić, direktorica udruge Colibri, uz moderaciju Dajane Džindo, izvršne direktorice Fondacije 787.

Sudionici/e događaja usuglasili su se da ekonomije i društva zavise od pružanja brige i njege kako bi preživjela i napredovala, a žene čine većinu radne snage kako u slučaju plaćene, tako i u slučaju neplaćene ekonomije brige i njege. Stoga će se rad Akcione koalicije za ekonomsku pravdu i prava u BiH fokusirati na uspostavljanje dijaloga na temu brige i njege s institucijama i organizacijama civilnog društva, kao i na podizanje svijesti o razumijevanju fenomena plaćenog i neplaćenog rada. Ključan dio ovog procesa je zagovaranje mogućnosti za žene kako bi ostvarile svoj puni potencijal kroz reaktivaciju na tržištu rada i pružanje podrške start-up poduzećima na čijem se čelu nalaze žene.

Događaj su organizirali UN Women, uz podršku Švedske i u partnerstvu s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, Gender centrom RS, Gender centrom FBiH, Ujedinjenim nacijama u BiH i Britanskom ambasadom u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close