Dobra praksa

Održan sastanak s predstavnicima Udruge gospodarstvenika

Susret je protekao u konstruktivnom razgovoru s ciljem organiziranja zajedničkih aktivnosti kojima bi se savladali izazovi s kojima se UGP susreće.
Gospodarstvo / Flash | 18. 03. 2022. u 16:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U općinskoj Sali za sastanke održan je susret s predstavnicima Udruge gospodarstvenika općine Posušje. Uz domaćine, načelnika Antu Begića i predsjednika Općinskog vijeća Ivana Lončara, nazočili su mu predsjednik i dopredsjednik UGP-a Damir Vican i Oliver Begić te tajnik Udruge Stjepan Bago.

Susret je protekao u konstruktivnom razgovoru s ciljem organiziranja zajedničkih aktivnosti kojima bi se savladali izazovi s kojima se UGP susreće, a koji utječu i na stanovništvo općine Posušje.

Dosta tema

Tako se razgovaralo se o nekoliko različitih tema vezanih za rad javnih ustanova i poduzeća te širenja javne rasvjetne infrastrukture na području Vukovarske ulice.

Vezano za rad javnih ustanova jedna od tema odnosila se na rad Zemljišno-knjižnog ureda, ispostave u Posušju. Kako je ovom prilikom kazano, proces uknjižbe putem ovog ureda zna potrajati duže vremensko razdoblje, što je otegotna okolnost za gospodarstvenike ali i za žitelje pri kupoprodaji ili naslijeđivanju zemljišta te stambenih i poslovnih objekata, odnosno gradnji istih.

Treba reći kako Zemljišno knjižni ured ne djeluje u sastavu Općine Posušje, već Općinskog suda u Širokom Brijegu, tako da ne postoje izravne ingerencije Općine temeljem kojih bi se moglo utjecati da organizaciju i poboljšanje učinkovitosti.

Ipak, uviđajući značaj ovog pitanja, načelnik i predsjednik Općinskog vijeća izrazili su spremnost uključiti se u zajedničke aktivnosti kojima bi se pokušalo, u suradnji s nadležnim institucijama, doći do adekvatnog rješenja.

Nezadovoljstvo uslugom pošte

Na sastanku je također izražen zajednički stav o nezadovoljstvu usluge pošte i radnim vremenom u područnim uredima. Pokazan je interes obiju strana današnjeg susreta da se kroz zajednički nastup prema Hrvatskoj pošti Mostar pokuša doći do rješenja koje bi zadovoljilo sve strane.

Dotaknulo se i teme javne rasvjete odnosno njenog proširenja na području Vukovarske ulice. Ovdje je gust promet automobila i velika koncentracija pješaka zbog blizine trgovačkih centara i ostalih poslovnih subjekata, a i zbog tranzitne karakteristike južne obilaznice koja prolazi ovim područjem.

Time se otvorilo pitanje sigurnosti sudionika u prometu, pogotovo u noćnim satima. Stoga je zatraženo da se kao jedna od mjera prevencije postavi javna rasvjeta. Rečeno je da se  trenutno radi na izradi regulacijskog plana ovog dijela Posušja. Kada on bude završen i usvojen na Vijeću, potom će se poduzeti daljnji koraci kako bi se realizirala ova aktivnost.

Granični prijelaz Osoje

Iznimno važna tema je bila o razlozima prolongiranja početka izgradnje graničnog prijelaza Osoje. Općina Posušje već duži niz godina vodi borbu za početak radova na proširenju graničnog prijelaza Osoje te je u tu svrhu odavno ispunila sve potrebne preduvjete za otkup zemljišta i izradu projektne dokumentacije, ali i održavala česte sastanke s vodstvom Uprave za neizravno oporezivanje BiH u čijoj je nadležnosti ugovaranje ovih radova.

Raspisan je natječaj, ali su se ponovno pojavili određeni problemi u svezi okončanja natječajne procedure za izvođenje radova, a koje provodi Uprava za neizravno oporezivanje. Ovakva situacija šteti i posuškom gospodarstvu, s obzirom da je uvršten u one granične prijelaze koji su osim za promet putnika, predviđeni i za promet dobara.

Dobra praksa

Na kraju dnevnog reda razgovaralo se i o još nekim temama koje su izravno vezane za unutarnje odnose poslodavaca i njihovih zaposelnika.

Susreti s predstavnicima lokalnog gospodarstva, dobra su praksa koju općina Posušje provodi već duži vremenski period, a ima za cilj unaprijediti međusobne odnose te pravovremeno odgovoriti na izazove koji se stavljaju pred posuško gospodarstvo.

Zajedničkim nastupom i iznalaženjem rješenja ne doprinosi se samo razvoju gospodarstva, već kao što je vidljivo iz današnjih tema, već i dobrobiti žitelja Posušja. Stoga će se ovaj model zajedničkih sastanaka i planiranja aktivnosti nastaviti i u budućnosti. 

Kopirati
Drag cursor here to close