Mostar

Održan prvi sastanak proizvođača smilja: Određena cijena, zaštita, otkup…

Gospodarstvo / Flash | 28. 02. 2017. u 10:26 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi radni sastanak Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, u organizaciji Gospodarske komore FBiH, održan je u ponedjeljak u Mostaru.

Svrha radnog sastanka bila je napraviti statističke podatke svih proizvođača smilja, kako već podignutih nasada, tako i planiranih plantaža, radi postizanja sinergije između planske proizvodnje i kapaciteta za preradu, priopćeno je danas iz Gospodarske Komore FBIH.

Pokretanje inicijative oko bredniranja i zaštite cijene eteričnog ulja od smilja, samim time i zaštititi otkupnu cijenu svježe mase biljke bila je glavna točka dnevnog reda. U vezi s tim, ponuđen je model suradnje između destilerija eteričnih ulja i poljoprivrednih proizvođača u preradi svježe mase smilja.

Kako se navodi u priopćenju, prednosti takvog modela suradnje između domaćih destilerija i poljoprivrednih proizvođača su zaštita cijene od 2,50KM/kg za kg svježe mase, a samim time i isplativost plantažne proizvodnje smilja te njezina neupitna budućnost. Predloženim modelom onemogućuje se nekorektne proizvođače da utječu na tržište te se štiti kvaliteta proizvoda koja je osnovna pretpostavka za brendiranje hercegovačkog eteričnog ulja od smilja.

„Predloženim se modelom postiže neophodna sinergije između destilerija i poljoprivrednih proizvođača u cilju unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje, kvalitete i zaštita cijena, te se smanjuje rizika u lancu proizvodnje i osiguravanje dostupnost otkupa eteričnog ulja po zaštitnoj cijeni tijekom cijele godine, navodi se u priopćenju.

Članovi Grupacije informirani su oko ideje o formiranje baze esencijalnih ulja na području Hercegovine, te o organiziranju info dana aromatičnog i ljekovitog bilja, koji će se održati u lipnju 2017. godine.

Na kraju sastanka je dogovoreno da se uputi zahtjev federalnom ministru poljoprivrede da u Program novčanih podrški obvezno uključi i kapitalna ulaganja u ruralni razvoj, konkretno za podizanje nasada smilja, nabavka destilerija, rekultivacija i okrupnjavanja zemljišnih kompleksa, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close