Izvještavanje

Novinari bi kvalitetnije <i>meso</i> o Reformskoj agendi

Gospodarstvo / Flash | 23. 12. 2016. u 12:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ključni problemi u izvještavanju novinara o Reformskoj agendi i mjere za poboljšanje suradnje vlasti i medija u reformskom procesu predstavljeni su na panel diskusiji ReForum ''Aktivna uloga medija u reformskom procesu'', koju je u Sarajevu organizirao Centar za politike i upravljanje.

''Konstruktivna diskusija, kojom je moderirao novinar Faruk Borić, a čiji su sudionici bili zamjenik glavnog urednika Fene Fedžad Forto, novinarka N1 Tina Jelin- Dizdar, novinar portala analiziraj.ba Aleksandar Brezar i koordinatorica kampanje 'Odgovorna agenda' Ivana Drakić rezultirala je konkretnim sugestijama, koje bi bh. političarima i nevladinom sektoru mogle koristiti za poboljšanje odnosa s novinarima, koji žele odgovorno izvještavati o ispunjavanju ciljeva iz Reformske agende'', izjavio je direktor CPU-a Adis Muhović.

Premalo informacija medijima

U Agendi, podsjetio je Aleksandar Brezar, utvrđeni su glavni planovi Vijeća ministara BiH, vlada Federacije BiH i Republike Srpske, županisjkih i Vlade Brčko Distrikta za socio-ekonomske i povezane reforme.

Od samog početka, tvrdi, mediji su imali slabu dostupnost informacija, zbog čega su se novinarski tekstovi i tv prilozi zasnivali više na spekulacijama.

I jedna i druga strana, kaže Ivana Drakić, mora raditi na tome da izvještavanja ne budu senzacionalistička, jer se radi o veoma kompleksnim socio-ekonomskim reformama.

''Ključno je nesnalaženje političara u odnosu s medijima pa se novinari ponekad vode onim što političari senzacionalistički kažu'', istaknula je Drakić.

U prilog kvalitetnom izvještavanju također ne ide činjenica da se ''dokumenti s izuzetno složenom tematikom dostavljaju novinarima uoči samog održavanja pres-konferencija''.

Pozitivne priče

''Na taj način teško je napraviti dobru priču za jedan dan što iziskuju današnji 'brži' mediji, a nedostupnost informacija u vezi sa zakonskim i drugim rješenjima rezultira pojavom raznih spekulacija'', naglasila je Tina Jelin -Dizdar.

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika Fene Fedžad Forto podsjetio je na genezu nastanka potrebe da se politički zastoj na europskom putu BiH, koji je bio uzrokovan nerješavanjem presude "Sejdić-Finci" i ustavnih reformi, prevlada rješavanjem određenog broja socio-ekonomskih pitanja.

''To je u konačnici rezultiralo britansko-njemačkom inicijativom iz koje je proistekla Reformska agenda'', rekao je Forto, navodeći i primjere izvještavanja Fene iz tog perioda.

Sugerirao je da se dobra priča može napraviti i na osnovu pozitivnih iskustava ljudi s terena, što se vidjelo i izvještavanjem Fene putem nedavno pokrenutog videoservisa.

Na panelu je potvrđeno da se o reformskim procesima građani najbrže informiraju na društvenoj mreži Facebook i to putem kampanje Odgovorna agenda.

Neiskoristive brojke

''Ovih dana aktualan je problem lažnih vijesti na Facebooku. Do sada nije postojao neki filter da se označi koje su vijesti lažne a koje istinite. To će se promijeniti jer se Facebook udružuje s mrežom nezavisnih organizacija koje se bave provjeravanjem onoga što se nalazi u medijima. Tako će postojati mogućnost provjere vijesti u čiji se sadržaj sumnja, a ako se utvrde kao neistinite bit će tako i obilježene. To je jedan od razloga zašto je važno voditi ovakve kampanje poput Odgovorne agende'', kazala je Ivana Drakić.

U osvrtu na analize koje provode organizacije civilnog društva panelisti su zaključili da su sadržajno preopširne i da uglavnom nude brojke realiziranih ili nerealiziranih mjera bez dodatnih objašnjenja. Takve analize, tvrde, postaju neiskoristive budući da ''velika količina podataka u analizama iziskuje dodatnu obradu to jest vrijeme, koje nemaju reporteri zbog brzine plasiranja informacija''.

Zato su panelisti poručili da NVO na drugačiji način osmisli predstavljanje podataka da bi koristili svojoj svrsi i podizanju standarda profesionalnog novinarstva u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close