jedini pravi

Mostar: Trapisti predstavili svoj čuveni sir

Gospodarstvo / Flash | 11. 10. 2016. u 07:53 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedini original sira "trapiste" u svijetu je u Banjoj Luci, kazao je brat Franjo Apanović iz reda trapista, monaške obitelji čiji je samostan Marija Zvijezda u tom gradu, tijekom današnjeg predstavljanja tog sira na Agronomsko i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Po njegovim riječima, proizvodnja "trapiste" je počela dolaskom trapista, monaške obitelji, 1869. godine, a sama proizvodnja je počela 1882. godine.

''Tajna sira i receptura nije nigdje napisana, nego se mora učiti i prenosi s monaha na monaha'', kazao je brat Franjo.

Proizvodnju polutvrdoga sira "trapiste" obnovili su trapisti sa Zemljoradničkom zadrugom Livač p.o. Aleksandrovac iz Laktaša, čiji su i osnivači, 2008. godine. Riječ je o maloj proizvodnji i to oko 1000 litara mlijeka, odnosno 100 kilograma sira dnevno, što je na mjesečnoj razini oko 2 500 tone.

''Cilj nam je proširenje kapaciteta ali i palete proizvoda'', kazao je Draženko Budimir, direktor Zemljoradničke zadruge Livač p.o. Aleksandrovac iz Laktaša, dodajući kako sirana posjeduje i svoj HACCAP standard, te da bi sir "trapist" do nove godine mogao izići i na EU tržište.

Po njegovim riječima, Zadruga je jedan od projekata Caritasa biskupije Banja Luka koji je otpočeo prije trinaest godina sa svrhom upošljavanja ljudi u poljoprivrednoj proizvodnji.

''Druga svrha ove zadruge je bila edukacija poljoprivrednih proizvođača i za menadžment na fakultetima i studenata srednjih poljoprivrednih škola te nastavak tradicije trapista koji su započeli ovu industrijsku revoluciju još prije 140 godina'', kazao je Budimir.

Dodao je kako se tako došlo i na ideju za uspostavu farme muznih krava s oko 350 grla, stoke različitih kategorija i proizvodnju vlastitog mlijeka.

''Obrađujemo oko 150 hektara zemlje i jedini imamo bio plinsko postrojenje za proizvodnju električne energije u BiH'', naglašava Budimir, napominjući kako su ove godine započeli i s plasteničkom proizvodnjom.

''Ovih dana želimo da povežemo agronomski i prehrambeno tehnički fakultet sa Zadrugom kako bi studenti imali mogućnost obavljati i praktični dio nastave'', kazao je Budimir u povodu ugovora o suradnji koji je danas potpisan između Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Zemljoradničke zadruge Livač p.o. Aleksandrovac iz Laktaša.

Govoreći o značaju suradnje sa Zadrugom Livač, dekanica Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru doc.dr.sc. Danijela Petrović, izjavila je kako to za fakultet puno znači, kao i suradnja na projektima koji nisu vezani samo za BiH, nego i za EU.

''Želja nam je također da organiziramo edukaciju i seminare za studente te da se završni radovi, doktorati i diplomski rade u toj Zadruzi u suradnji s trapistima'', zaključila je dekanica Petrović.

Kopirati
Drag cursor here to close