Kampanja

Made in BiH: Federacija podržala domaću proizvodnju s 50.000 KM

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2017. u 12:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva trgovine o zahtjevu Udruženja 'Kupujmo i koristimo domaće - kvalitetno proizvedeno u BiH', te iskazala opredjeljenje da ovom udruženju bude iz Tekuće rezerve Vlade Federacije proračuna Federacije BiH za 2017. godinu izdvojeno 50.000 KM.

Ovo je odgovor Vlade na zahtjev Udruženja od 14.4.2017. godine koji se odnosi na petu kampanju pod nazivom Made in BiH, čiji je cilj medijska promocija radi upoznavanja građana o velikom broju domaćih kompanija, mijenjanje svijesti o kvaliteti bh. proizvoda i promoviranje lojalnosti potrošača prema kvalitetnim domaćim proizvodima.

U realizaciji kampanje Made in BiH će sudjelovati BH Telecom, Gras, Hoše komerc, Pharmamed, Sefo d.o.o., Vispak, BH Pošta, Duhanpromet, Bimal, Amko, Milkos, Violeta, Nobil, Sarajevska pivara i Argeta.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović na konferenciji za novinare je kazao kako se radi o jednoj od aktivnosti koja je danas konkretizirana i predstavlja dugogodišnju intenciju Vlade, te dio strategije razvoja trgovine domaćeg tržišta.

''To je maksimalna afirmacija domaćih proizvoda i iznalaženje načina za zastupljenost domaćih proizvoda na policama naših trgovina'', kazao je Vujanović, dodajući da je kvaliteta domaćih proizvoda ključni resurs u tržišnoj utakmici.

Podsjetio je da Udruženje „Kupujmo i koristimo domaće - kvalitetno proizvedeno u BiH“ ove godine ulazi u svoju petu kampanju koja se zove Made in BiH.

''Vlada je prepoznala taj kvalitetan iskorak u realizaciji puta prezentacije domaćih proizvoda na policama trgovina, odnosno u tom smislu i jačanja svijesti potrošača'', kazao je Vujanović naglasivši kako se kupovinom domaćih proizvoda jača naša ekonomija.

Napomenuo je da se mora slijediti europska praksa koja nalaže otvorenu tržišnu utakmicu, te da je predmet izmjena i dopuna Zakona o unutarnjoj trgovini, zapravo izbacivanje člana 13 koji potencira određenu količinu prisustva domaćih proizvoda na policama trgovačkih lanaca s površinom većom od tisuću četvornih metara, a radi se o postotku od 50 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close