Sarajevo

Lokalne zajednice najbolje znaju potrebe lokalnog turizma

Gospodarstvo / Flash | 22. 03. 2017. u 11:39 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema odredbama novog zakona o turizmu u Federaciji BiH, 80 posto boravišne pristojbe vraćat će se općinama, a po 10 posto kantonima i Federaciji BiH, izjavila je federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo, danas tijekom razgovora s načelnikom Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimom Hadžibajrićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Općine Stari Grad Jusufom Pušinom.

Ministrica Đapo je istaknula da će se "dakle, novac vratit tamo gdje je zarađen".

„Radi se o novcu koji će biti uplaćivan u budžet općine i koji će općine morati trošiti namjenski za razvoj onih oblika turizma koje smatraju najperspektivnijim i najprofitabilnijim. Smatramo da lokalne zajednice imaju najbolji uvid u potrebe lokalnog turizma, te upravo njima želimo prepustiti upravljanje tom granom privrede“ kazala je Đapo.

Mišljenja je da je za općinu Stari Grad posebno bitna odredba zakona koja se odnosi na obaveznu registraciju svih koji se bave turističkom djelatnošću.

„Svi ti registrirani subjekti morat će plaćati boravišne pristojbe što je jedna od mjera borbe protiv sive ekonomije koja je jedan od prioriteta naše vlade“ naglasila je Đapo.

Dodala je da iz Udruženja poslodavaca već odavno upozoravaju da posebno u Sarajevu raste broj noćenja, ali da taj rast ne prati rast prihoda od boravišne pristojbe.

„ Turizam ima veliki potencijal da postane jedan od pokretača općine Stari Grad no to pod uslovom da ova oblast bude na odgovarajući način uređena“ kazala je ministrica.

Načelnik Hadžibajrić je istakao da podržava donošenje novog zakona gdje bi se ta sredstva preraspodijelila u omjeru 80:20 u korist Općine.

Ljudi koji se nalaze u općinama i uposlenici znaju kako ta sredstva usmjeriti, kazao je Hadžibajrić, podsjetivši da su turističke zajednice postojale po općinama, ali su ukinute 2001. godine i objedinjene u Turističku zajednicu Županije Sarajevo.

„Ne treba zaboraviti ni presudu Ustavnog suda FBiH koja je donesena 2010. godine, samo što se ona, nažalost, ne poštuje, gdje su točno definirane i nadležnosti koje Županija treba da prebaci na lokalnu samoupravu, između ostalog, i to se nalazi u toj presudi. A to nisu nikada uradili. I Županija Sarajevo je jedina županija u FBiH od 10 županija, koji nije ispoštovao i gdje nadležnosti nisu prebačene na općine- kazao je Hadžibajrić.

Dodao je da je Općina imala korektne odnose s Turističkom zajednicom KS-a, ali da sve što se uradilo na području općine Stari Grad u zadnja dva njegova mandata, od 2008. do 2016. godine, uradilo se 85 posto od općinskih sredstava.

„ Nešto malo je sudjelovala i Turistička zajednica ŽS-a, kada su u pitanju određeni panoi koji su označavali turističku mapu općine Stari Grad, a postavljena su 24. Za prvih tih šest panoa išli smo u sufinanciranje s Turističkom zajednicom ŽS-a (50:50 posto), a sve ovo ostalo što je urađeno, urađeno je od općinskih para“ kazao je Hadžibajrić.

Dodao je da se točno ne može razgraničiti što je vezano za turizam, a što nije, te da su za turizam vezane i obnova kompletno baščaršijskog trga, obnova Bravadžiluka, velikog i malog, Sarača, Ferhadije.

„U narednom periodu planirana je i obnova Štrosmajerove ulice, za koju je potrebno dva milijuna KM, da se cijela ulica natkrije. To je sada u fazi projektne dokumentacije, i da se izvrši kompletna rekonstrukcija, to bi faktički bila prva takva ulica na prostorima zapadnog Balkana“, naglasio je Hadžibajrić.

Kazao je da je Općina Stari Grad dodijelila i poslovni prostor Turističkoj zajednici u Saračima, kada su bili izbačeni iz poslovnog prostora u ulici Zelenih beretki, prije 5-6 godina. Također Općina je napravila i svoj info pres-centar koji se nalazi preko puta Narodne kuhinje u Halačima, koji ima slične ingerencije, s Turističkom zajednicom, međutim, vezan je direktno za Općinu Stari Grad i za promociju općine.

Ta općina je također prvi put i uradila projekt numeriranja ulica užeg starogradskog jezgra, gdje se na svakom početku i na kraju te ulice, nalazi velika tabla s imenom ulice a ispod se nalazi kratko objašnjenje, kako je ta ulica dobila naziv.

„Identična stvar je i sa svim kulturno-povijesnim objektima, znamenitostima, a imamo ih više od 80 koji su spomenici nulte kategorije, proglašeni od Povjerenstva za nacionalne spomenike BiH, gdje smo također na isti način obilježili sve te objekte, i na isti način možete doći do informacija. Također smo napravili i bosanski kuhar“ naglasio je Hadžibajrić.

Kopirati
Drag cursor here to close